Hem - Resa till Georgien

No Address Available

Georgien

Inramat av hav och höga berg ligger det vackra Georgien och väntar på att bli upptäckt. Landet är fördelat över sydvästra Asien och sydöstra Europa. Georgien har politiskt sett närmat sig Europa avsevärt på senare tid och det krävs inget visum för att resa hit.

Georgien kristnades redan under 300-talet e.Kr. Dess läge mellan det östromerska och de arabiska rikena gjorde att kontrollen över detta område ständigt växlade. Landet enades under 700-talet och blev en lokal stormakt. Under 1300- och 1400-talen plundrades och skövlades Georgien upprepade gånger av mongolerna. Ryssland tog kontroll över Georgien 1801. Efter den ryska revolutionen förklarades landet självständigt 1917 och förblev så fram till 1921 då det invaderades av Röda armén. År 1936 blev det en sovjetrepublik i Sovjetunionen. Georgien blev självständigt 1991.

Georgiens natur är hänförande, med svarta havskusten och låglandet i väster och de höga bergen i norr och öster. Georgiens västra delar har ett klimat som är idealist för vinodling och här sägs vintillverkningen ha uppkommit för 8 000 år sedan. Idag finns cirka 500 vinsorter i Georgien, vilket motsvarar en fjärdedel av världens kända vinsorter.

Georgiens bergiga landskap är dramatiskt och vackert. De kaukasiska bergen sträcker sig över stora delar av landet och når i Svaneti en höjd av 5 193 meter över havet. Georgiens främsta skidort Gudauri ligger på 2 003 meter över havet och kan tack vare sin höjd och sitt sydliga läge bjuda på goda snöförhållanden och ofta strålande väder. Georgien har på senare tid blivit alltmer populärt för helikopterskidåkning, i takt med att detta blivit svårtillgängligt i Alperna.

Tbilisi

Georgiens huvudstad Tbilisi ligger i floden Kuras dalgång och är på tre sidor omgiven av höga berg. Georgien har historiskt varit ett mångkulturellt land och Tbilisi har i hög grad präglats av en religiös tolerans som har gjort att ortodoxa kyrkor ofta ligger tätt inpå moskéer och synagogor, i en fascinerande blandning. Här har Georgier under lång tid levt tillsammans med bland annat ryssar, armenier, azerbajdzjaner, kazakher, greker, judar och osetiner.

I Tbilisis äldsta stadsdel ligger karakteristiska trähus längst med flodbanken. Här kan man se flera vackra och gamla kyrkor, bland annat Antjischatibasilikan som dateras till 500-talet. I Abanotubani-kvarteret kan man besöka de svavelhaltiga badhusen som länge varit ett kännetecken för Tbilisi. Värt att se är vidare Narikala-fortet som byggdes av perserna under 300-talet.

Mtskheta
Mtskheta var Georgiens huvudstad fram till 400-talet och det var här som kristendomen utropades som Georgiens statsreligion under 300-talet. Än idag är stadens klosterkomplex huvudsäte för den georgiska ortodoxa kyrkan. Idag är Mtskheta en pittoresk småstad som ligger där floderna Kura och Aragvi möts.

Strax utanför Mtskheta i de omgivande bergen ligger Dzjvarikyrkan som uppfördes år 586 och är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Från denna vackert utsmyckade och bevarade kyrka har man en strålande utsikt över den gamla huvudstaden.

Gori
Byn Gori är mest känd som Josef Stalins födelseplats. Här kan man besöka Stalins födelsehem som nu fungerar som ett museum.

Uplistsikhe
Grottbyn Uplistsikhe är byggd på den klippiga västra stranden av Mtkvari floden. Här kan man se byggnader och tempel direkt uthuggna i klipporna, med anor från tidig järnålder till sen medeltid. Grottbyn utmärks av en unik kombination av stilar från olika kulturer samt den parallella förekomsten av hedniska och kristna tempel.

Ananuri
Ananuri är en borg från 1600-talet som tillhörde den feodala dynastin Erastavi. Denna vackra fästning har varit skådeplats för flera slag och ligger vackert belägen i bergen i den nordöstra delen av Georgien. Bakom den ringlande muren ligger bland annat två kyrkor och ett försvarstorn.

Kakheti
Georgien sägs vara vinets fördelsplats och ordet vin sägs ha sitt ursprung i sin georgiska motsvarighet ”gvino”. De bördiga dalarna i södra Kaukasien erbjuder idealiska förhållanden för vinproduktion och på grund av vinets långa historik i Georgien är vinodlandet nära sammanflätat med Georgiens nationella traditioner och identitet.

Kakheti är centrum för Georgiens vintillverkning och är väl värt ett besök. Här kan man se hur vin tillverkas enligt uråldriga traditioner och provsmaka några av de många vinerna.

Vardzia
På drygt 3000 meters höjd ligger den fascinerande grottstaden Vardzia som fullbordades under drottning Tamara (1184-1212). Grottstaden bestod av ett stort kloster och mer än 3000 grottor som fungerade som bostäder och erbjöd skydd mot bland annat mongolerna. Staden hade ett invecklat bevattningssystem som till och med möjliggjorde terrasserade odlingar. Den enda tillgången till grottorna var genom några väl dolda tunnlar nära Mtkvari floden som rinner nedanför staden.

En jordbävning i Samtskhe år 1283 förstörde cirka två tredjedelar av staden och exponerade grottorna samt fick bevattningssystemet att kollapsa. Idag finns 120 stenhus med cirka 400 rum bevarade.

Skidåkning / Heliskiing
Georgiens bergiga landskap är hänförande. De kaukasiska bergen sträcker sig över stora delar av landet och når i Kazbeki en höjd av 5 047 meter över havet. Georgiens främsta skidort Gudauri ligger på 2 003 meter över havet och kan tack vare sin höjd och sitt sydliga läge bjuda på goda snöförhållanden och ofta strålande väder. Georgien har på senare tid blivit alltmer populärt för heliskiing (helikopterskidåkning), i takt med att detta blivit svårtillgängligt i Alperna.

Läs mer om skidåkning och heliskiing i Georgien.

Fakta

Huvudstad: Tbilisi

Befolkning: 4,6 miljoner

BNP per capita: 4 400 USD

Valuta: Lari. Vi rekommenderar att man tar med sig US Dollar eller Euro som växlas till lokal valuta på plats. Det kan vara ont om bankomater och man kan inte alltid betala med betalkort.

Visum: EU-medborgare behöver inte visum till Georgien.