Hem - Resa till Mongoliet

No Address Available

Mongoliet

Mongoliet är ett av världens största och mest glesbefolkade länder. Landskapet är otroligt varierande och bedårande vackert. Med en yta cirka 3,5 gånger så stor som Sveriges och mindre än 100 mil asfalterade vägar kan Mongoliet bjuda på genuina naturupplevelser i de orörda och vidsträckta landskapen.

Mongolerna uppnådde ryktbarhet under 1200-talet när de under Djingis Khans styre erövrade ett område som sträckte sig från östra Europa ända till Beijing. Den mongoliska storhetstiden varade under ett par sekel varefter mongolerna drog sig tillbaka till sitt ursprungliga stäpplandskap.

Den som besöker Mongoliet bör åka ut till en camp på den mongoliska stäppen och uppleva det genuina nomadlivet. Nästan hälften av befolkningen lever fortfarande som nomader och här kan man ta del av en livsstil som knappt förändrats under de senaste tusen åren. Det är en överväldigande upplevelse att besöka den tysta och karga stäppen som sträcker sig så långt ögat når. Nomaderna är mycket gästfria och visar med stolthet och glädje upp sin livsstil, sina sedvänjor och sin boskapsskötsel.

Mongoliet har ett inlandsklimat där variationerna i temperatur mellan årstiderna är påtagliga, även mellan dag och natt kan temperaturerna variera upp till 30 grader. Med sina drygat 270 soldagar per år brukar Mongoliet kallas landet med den blåa himlen. Landet ligger i en ekologisk övergångszon, där Sibiriens södra urskogar övergår i Centralasiens öken- och stäpplandskap. Detta gör landskapet unikt med en säregen flora och fauna.

Mongoliets varierande landskapsbild gör att landet har ett mycket rikt djurliv. I det bergiga landskapet i väster kan man se stenbock, Argalifår (världens största viltlevande får med jättelika horn) och den unika snöleoparden. I landets södra ökenlandskap lever kameler, åsnor och jakar. I Mongoliets östra stäpper kan man se det vilda kattdjuret Pallaskatt, Saigaantilop, falk och örn.

Man kan bland annat ta sig till Mongoliet genom den transsibiriska järnvägen


Fakta

Huvudstad: Ulan Bator

Befolkning: 3,0 miljoner

BNP per capita: 3 100 USD

Valuta: Togrog/Tugriks (MNT). Vi rekommenderar att man tar med sig US Dollar eller Euro som växlas till lokal valuta på plats.

Visum: Svenska medborgare behöver visum till Mongoliet.

Nomadernas vett och etikett

Nomaderna är ett mycket traditionsrikt folk, vars traditioner delvis kan skilja sig från våra. Nedan följer några tips som är bra att tänka på när du vistas bland stäppens nomader.

  • Nomader är kända för sin gästfrihet. Acceptera alltid lite mat eller dryck. Du behöver inte äta allt, men det är oartigt att inte acceptera en gest av gästfrihet. Enligt mongoliska traditioner bör mat ges och tas emot med höger hand.
  • Det är mycket ovanligt att betala för att vistas i en Ger och ett erbjudande om betalning kan ses som förolämpande. Erbjud gärna en liten present i stället.
  • Bjud gärna små barn på godis eller ge dem något litet. De är nyfikna på den omvärld som de är så avskurna ifrån, varför även en mindre gåvor är mycket intressant och uppskattad.
  • Vissla aldrig i en mongolisk Ger då detta ses som oförenligt med god ton (oavsett hur väl du visslar).
  • Bland nomaderna är hatten av stor betydelse och symboliserar ägarens välgång och förmögenhet. Hantera därför andras hattar med respekt och undvik till exempel att placera dem på golvet.
  • Slutligen, om du rider i Mongoliet så sitt upp och av från vänster sida.

Visum till Mongoliet

EU medborgare behöver ej visum för resa till Mongoliet och kan stanna visumfritt i landet i mindre än 30 dagar (gäller från den 25 juni 2014 till 31 december 2015).

 

Pass:

Pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum och ska innehålla minst 2 tomma sidor. Kontrollera att passet är helt. Pass som börjat gå sönder godkänns inte av gränsmyndigheter och anses vara ogiltiga.

 

Andra föreskrifter kan förekomma för medborgare från andra länder. Vänligen kontakta oss för ytterligare information.

 

Mer information om de nya reglerna finns under följande länk: Embassy of Mongolian in Sweden