Hem - Resa till Moskva

No Address Available

Moskva

Upptäck Rysslands huvudstad och Europas största metropol. Moskva är en fascinerande stad med ett enormt utbud. Här finns unika historiska och kulturella sevärdheter, shopping i världsklass och ett minst sagt spektakulärt nattliv.

I mitten av 1400-talet frigjorde sig furstendömet Moskva från det mongoliska riket och låg till grund för vad som skulle komma att bli dagens Ryssland. Idag är staden ett politiskt och ekonomiskt maktcentra och en pulserande storstad med över 10 miljoner officiellt registrerade invånare.

Moskva har i drygt 850 år spelat en central roll i Ryssland och vilar på en rik blandning av stilar från dess olika historiska epoker. I staden förenas medeltida ortodoxa kyrkor med enorma betongbyggnader från sovjettiden och ultramodern arkitektur från de senaste decennierna.

I stadens centrum ligger Kreml som är Moskvas äldsta stadsdel med anor från 1100-talet. Kreml betyder borg eller befästning och är inringad av en försvarsmur som byggdes under 1400-talet.

Innanför muren finns ett antal historiska byggnader och på museet Livrustkammaren finns unika sevärdheter såsom juveler, tsartroner, hovdräkter, militära paradutrustningar och krigstroféer.

Innan Rysslands huvudstad flyttades till St Petersburg år 1712 låg de ryska tsarernas residens i Kreml och här ligger därför både det gamla tsarpalatset och tsarernas kröningskyrka Uspenskijkatedralen. Kreml var högkvarter också för Sovjetunionens ledare och skådeplats för noga regisserade militärparader.  Även dagens Ryssland styrs från Kreml och här ligger ryska presidentens officiella residens och högkvarteret för landets regering.

I takt med Rysslands ekonomiska utveckling har Moskva under de senaste åren förvandlats till en modern och glamourös metropol. Stadens historiska byggnader samsas med moderna skyskrapor och fashionabla disktrikt. Många besökare imponeras lika mycket av stadens exklusiva butiker, flotta restauranger och spektakulära nattklubbar som av dess historiska sevärdheter.

Upplev Moskva och dess enastående sevärdheter med oss. Välj mellan att åka på en weekendresa i grupp eller låt oss skräddarsy en individuell resa


Från flygplatsen
Det enklaste och billigaste sättet att ta sig från Sheremetjevo flygplats till Moskva är att åka flygtåget "Aeroexpress" (som anländer till Belorusskaya t-banestation). Restiden är 35 minuter. Vuxenbiljett kostar 420 rubel/enkelväg (ca 65 kr) och kan enkelt bokas on-line på Aeroexpress hemsida eller köpas i en av Aeroexpress kassor i anslutning till flygplatsen.

T-bana
Moskvas tunnelbana är det enklaste, snabbaste och billigaste sättet att ta sig runt i Moskva. Samtliga stationer har kartor över tunnelbanesystemet. Kartor (med både kyrilliska och latinska bokstäver) finns även i tågens vagnar. Biljetterna säljs i kassorna som finns vid varje station. Enkelväg kostar 28 rubel. För att spara både tid och pengar kan det vara värt att köpa ett multiple-kort. Klicka på följande länk för en karta över Moskvas tunnelbana.

Taxi
Det är billigt att åka taxi i Moskva jämfört med Sverige. En kortare sträcka inom centrum kostar ca 50-75 kr. Förutom de officiella taxibilarna kan man också åka med privata bilar som ofta stannar så fort man sträcker ut sin hand. Det är vanligt att åka med privata bilar i Moskva, men man bör självklart iaktta viss försiktighet när man åker på detta sätt istället för med en riktig taxi.

Allmän information om Moskva

Moscow in your pocket

Bolsjojteatern