Hem - Resa till Ukraina - Resa till Jalta

No Address Available

Resa till Jalta

Vi genomför inga resor till Krim för tillfället.Vi genomför inga resor till Krim för tillfället.

Programförslag

  • Halvdagsutflykt till Livadia-palatset
Livadiapalatset, Tsar Alexander II sommarresidens.

Med en storslagen utsikt över Svarta Havet och inringat av en vacker trädgård ligger detta historiska palats. Det var här som Winston Churchill, Franklin D Roosevelt och Josef Stalin möttes i slutet av Andra Världskriget för att dra upp riktlinjerna för Europas framtid. Vi blir guidade genom palatset och besöker bland annat den sal där Jaltakonferensen hölls. Vi fortsätter besöket med en promenad genom trädgården. Här kan man vandra i Tsarernas fotspår och sätta sig vid någon av de vackra utsiktsplatser som de lät bygga längs trädgårdens promenadstråk.

Vi avslutar rundturen med att avnjuta en lunch på palatsets restaurang, samma restaurang där tsaren intog sina måltider.

  • Heldagsutflykt till Sevastopol och Chersones
Under denna dag beger vi oss på en heldagstur till Sevastopol och dess omgivningar. Staden grundades år 1783 som bas för den ryska svartahavs flottan och spelade en viktig roll under Krimkriget 1853-1856. Vi besöker bland annat Panorama-museet som skildrar belägringen av Sevastopol under Krimkriget. Här betraktar vi den berömda och vackra panoramamålning som avbildar händelserna under en av dagarna i stadens försvar.

Efter lunch färdas vi några kilometer till ruinerna efter den antika grekiska kolonin Chersones, som grundades på 500-talet f.Kr. som en del av det Bosporanska riket. På 500-talet blev Chersones en del av Bysantien, för att under 900-talet erövras av Kievriket och Vladimir den store. Det var sedermera här som Vladimir konverterade till kristendomen och lade grunden för Kievrikets kristnande.

  • Heldagsutflykt till Balaklava och Bakhtjisaraj
Vi tar oss till hamnstaden Balaklava, som ligger på södra Krim och sträcker sig längs en smal slingrande vik omgiven av ett böljande och naturskönt landskap. De första människotecknen runt denna vik är ca 2 500 år gamla och platsen finns omnämnd i Homeros Odysséen som ett piratnäste.

Vi besöker den hemliga Sovjetiska atomubåtsanläggning som var placerad i en naturlig undervattensgrotta och som numera är omgjord till ett museum. Detta var en hemlig militäranläggning ändå fram till år 1996 och ett besök hit lockar fram de vildaste spionfantasierna.

Därefter fortsätter vi till Bakhtjisaraj, en stad på centrala Krim som främst är symbolisk för den turkspråkiga folkgruppen, krimtatarerna. Namnet Bakhtjisaraj betyder "trägårdspalats" på turkiska och härstammar från den tid då staden var huvudstad i det mäktiga Krimkhanatet mellan 1400- och 1700-talen. Efter en god lunch besöker vi det vackra och säregna Khanpalatset, ett unikt exemplar av krimtatarernas arkitektur. Vi fortsätter till det 600 år gamla och fantastiskt vackra Uspenskijklostret, som ligger insprängt i sidan av ett berg, varifrån vi kan även se den närliggande och fascinerande grottstaden med anor från 500-talet.

  • Utflykt till Alupkapalatset och Svalboet
Resan fortsätter med ett besök i det fantastiskt vackra Alupkapalatset (även kallat Vorontsovpalatset). Palatset byggdes åren 1828-1846 av engelska arkitekter för den omåttligt rika greve Michail Vorontsov. Byggnadens arkitektur utgör en fascinerande kombination av olika stilar. Palatsets främre del påminner om ett skotskt slott medan byggnadens andra sida som vetter mot havet har hämtat inspiration från arabisk byggnadskonst. Efter en rundvandring i palatset och dess lummiga trädgård tar vi oss vidare till Krims kanske mest kända bildmotiv – Svalboet. På en klipphylla ovanför havet ligger denna sagolika riddarborg i miniatyr.

  • Utflykt till Gurzuf
Under dagen ägnar vi oss åter åt aktiviteter på egen hand. Närmare kvällen beger vi oss till Jaltas hamn för en båttur längs kusten till den pittoreska småstaden Gurzuf. Det var här, i ett litet vitt stenhus beläget på en höjd i utkanten av staden, som författaren Tjechov valde att bosätta sig och det var även detta område som han beskrev i sin berömda roman "Damen med hunden".

Vi besöker Tjechovs hus som idag fungerar som ett museum varefter vi intar en god middag på en av Gurzuf trevligaste restauranger.