Hem - Resa till Rumänien

No Address Available

Rumänien

I skärningen mellan Centraleuropa, Balkan och Östeuropa ligger Rumänien, ett av Europas minst utforskade länder. Genuina miljöer och bildsköna omgivningar karakteriserar detta land, som bland annat stoltserar med floden Donaus delta, milsvid svarta havskust och det fantastiska Transsylvanien.

Nuvarande Rumänien var länge en del av Romarriket och efter Romarrikets fall blev landet hem för diverse folkvandringsstammar. Under medeltiden bildades två rumänska stater: Moldova och Valakiet. Från 1500-talet styrdes större delen av det som idag är Rumänien av det Osmanska riket och landet återfick sin självständighet först 1878.

Efter första världskriget befann sig landet på de segrandes sida och fick Transsylvanien som krigsbyte av det uppstyckade ungerska kungariket. Efter andra världskriget blev Rumänien en del av östblocket som en kommunistisk enpartistat. Den totalitära diktaturen föll under Rumänska revolutionen 1989. Rumänien har sedan dess genomgått långtgående reformer och blev medlem i EU 2007.

Transsylvanien
Sagolik vacker och orörd natur, ståtliga slott och medeltidsstäder omgivna av murar och djupa vallgravar ger Transsylvanien dess unika och mytiska karaktär. Området kombinerar en spännande historia med en storslagen natur.

Under 1100-talet ingick Transsylvanien i den ungerska monarkin, som ville säkra och utveckla provinsen. Nybyggare från västra Tyskland erbjöds att bryta mark mot långtgående förmåner och självständighet. Ungern ville på så sätt säkra regionen mot tatariska och osmanska anfall. Landskapets sju befästa städer blev viktiga handelscentra med tysk prägel och gav upphov till landskapets tyska namn, Siebenbürgen, det vill säga ”de sju borgarna”.

Sibiu
Medeltidstaden Sibiu ligger omsvept av berg i Transsylvanien. Staden som på tyska kallas Hermannstadt har länge varit centrum för Rumäniens tyska minoritet och ingår i det så kallade Siebenbürgen.

Sibiu är en väldigt vacker, charmig och välbevarad stad och utsågs 2007 till Europas kulturhuvudstad. Ett stort antal kulturminnesmärken, en mångfald av museer och olika konstnärliga attraktioner utgör hörnstenarna i stadens kulturella profil.

Sighisoara
Sighisoara ingår i det så kallade Siebenbürgen och är ett enastående exempel på en liten befäst stad i gränsområdet mellan Central- och Östeuropa. Sighisoara är en av de vackraste och mest välbevarade medeltida städerna i Europa. Den gamla stadskärnan är en kulturhistorisk skatt med sina nio torn, kullerstensgator, välbevarade byggnader och utsmyckade kyrkor. Detta är också födelseplatsen för furste Vlad Tepes, även känd som Dracula. Staden är sedan 1999 är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Svarta havskusten
Rumäniens vackra havskust sträcker sig 245 km från Donaudeltat i norr till Bulgarien i söder. De rumänska badorterna innefattar ca 72 km av bred finkornig och långgrund sandstrand och erbjuder fina semestermöjligheter med tillgång till sol, bad, nöje, sport eller kur och behandling.

Rumäniens kust är även rik på historia. Hit kom grekerna redan på 400-talet f.Kr. och här bor idag förutom rumäner ett flertal olika folkslag som t.ex. turkar, tartarer, slaver och greker som än idag präglar den lokala musik, dans och matkulturen. I detta bördiga område har både greker och romare odlat vindruvor och idag är det känt för sina viner. Constanta är kustens största stad och en av Svarta Havets viktigaste hamnstäder.

Donaudeltat
Floden Donaus utlopp i Svarta Havet utgör det största och bäst bevarade floddeltat i Europa. Dess rika djur- och västliv omfattar över 300 olika fågelarter och över 45 olika sötvattensfiskar som lever i deltats många sjöar och kärr. Området, som sedan 1991 är upptaget på UNESCO:s världsarvslista, bjuder sina besökare på en unik naturupplevelse.

Bukarest
Rumäniens huvudstad Bukarest nämns för första gången 1459 och blev huvudstad i Rumänien 1862. Som Rumäniens politiska, ekonomiska och kulturella centrum har Bukarest blivit det mest besökta turistmålet i landet. Till stadens sevärdheter hör bland annat Parlamentspalatset, världens näst största administrativa byggnad efter Pentagon i USA och också världens största palats i bruk, samt Muzeul Satului (etnografiska museet)som är Europas största utomhusmuseum med över 200 byggnader från hela Rumänien.

På relativt nära avstånd från Bukarest ligger de två mest omtalande slotten i Rumänien. Det sagolikt vackra slottet Peles, före detta kungligt sommarresidens, är konstruerat i tysk nyrenässansstil och anses av många vara ett av de vackraste slotten i Europa. Upphöjt på en brant klippa ligger det mytomspunna slottet Bran. Slottet byggdes ursprungligen som en borg av korsriddare under 1200-talet men är mest känt för att ha tillhört furste Vlad Tepes, även känd som Dracula.

Huvudstad: Bucharest

Befolkning: 22,2 miljoner

BNP per capita: 11 500 USD

Valuta: Lei (RON). Vi rekommenderar att man tar med sig US Dollar eller Euro som växlas till lokal valuta på plats. Det finns gott om växlingskontor och bankomater i större städer.

Visum: Rumänien är medlem i EU och EU-medborgare behöver följaktligen inte visum till Rumänien.