Hem - Resa till St Petersburg

No Address Available

St Petersburg

St Petersburg är ett självklart resmål för den kultur- och konstintresserade. Med dess unika samlingar av kulturhistoriska skatter, vackra arkitektur och spännande historia bjuder St Petersburg sina besökare på oförglömliga upplevelser. Och med dess magnifika palats, breda avenyer, stora torg och slingrande kanaler är staden lika vacker som den är intressant.

St Petersburg är Rysslands näst största stad och grundades av den ryske tsaren Peter den store år 1703 efter att Ryssland erövrat detta territorium från Sverige några år tidigare. 1712 utropades St Petersburg till huvudstad och förblev så fram till 1918. Stadens geografiska läge har gett den en tydligt europeisk prägel vad gäller atmosfär, livsstil och arkitektur. St Petersburg har även kallats norra Europas Venedig, tack vare dess många kanaler och att den ligger längs floden Neva med sina många förgreningar.

Det vackra Vinterpalatset är St Petersburgs mest berömda byggnad, dels för att palatset fungerade som residens för tsarerna intill revolutionen 1917 och dels för att konstmuseet Eremitaget ligger i förbindelse till Vinterpalatset. Eremitaget stoltserar med en av världens största och mest imponerande konstsamlingar. På museet finns bland andra verk av Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Rubens, van Gogh, Matisse, Gaugin, Renoir, Cezanne och Monet. Här finns även den största Rembrandtsamlingen i världen. En resa till St Petersburg är därför ett måste för den konstintresserade.

St Petersburg har ett överflöd av vackra kyrkor och katedraler. En av de mest kända är Isakskatedralen, som stod färdig 1858 och är världens största ortodoxa kyrka. Isakskatedralen tog 30 år att bygga och dess gyllene kupol består av 100 kilo guld.

St Petersburg är en stad med öppna ytor och breda avenyer. Huvudgatan, Nevskij prospekt, anlades 1710 och den fyra kilometer långa boulevarden är kantad av vackra byggnader i barockstil, nyklassisk stil och empirstil.

Katarinapalatset med det berömda bärnstensrummet är en självklar sevärdhet och likaså Peter den stores sommarpalats med dess fantastiska park och fontäner. Även Peter-Paulsfästningen som Peter den Store lät bygga som skydd mot Karl XII är väl värd ett besök. Fästningen är belägen på en liten ö i floden Neva vid St Petersburgs gamla stadskärna.

Kvällen kan man ägna åt ett besök på Mariinskij teatern, som bjuder på balett och opera i världsklass.

Upplev St Petersburg och dess enastående sevärdheter med oss. Välj mellan att åka på en weekendresa till St Petersburg i grupp eller låt oss skräddarsy en individuell resa.