Hem - Resa till Ukraina

No Address Available

Ukraina

Ukraina är för många oupptäckt, trots att landet är ett av Europas största och har en rik och lång historia.

Regionen hade sin storhetstid under 800- till 1200-talet då staden Kiev utgjorde centrum i Kievriket - ett av östra Europas viktigaste politiska och andliga centra. Sedan dess har delar av dagens Ukraina periodvis fallit under mongoliskt, polskt, ryskt och österrikiskt-ungerskt inflytande. Detta gör landet till en smältdegel av kulturella influenser och förklarar landets många och varierande sevärdheter. Här kan man bland annat uppleva gotisk och bysantinsk arkitektur och konst, gamla kyrkor och katedraler, samt historiska slott och fästningar.

Den spektakulära naturen i Ukraina är vacker och välbevarad. Landet består i väster av bördig jord och böljande vidder, i sydväst av bergskedjan Karpaterna, i söder av Svarta havskusten och Krim-halvön och i öster av djupa skogar varierat med ett vidsträckt stäpplandskap.

Vi arrangerar resor till de flesta städer i Ukraina. Vänligen kontakta oss för prisuppgift genom att fylla i formuläret "Reseförfrågan", som finns till vänster.

Fakta

Huvudstad: Kiev

Befolkning: 45,4 miljoner

BNP per capita: 6 400 USD (omfattande svart ekonomi)

Valuta: Hryvnia (UAH), det går numera inte att handla med annan valuta. Vi rekommenderar att man tar med sig US Dollar eller Euro som växlas till lokal valuta på plats. Det finns gott om växlingskontor och bankomater i större städer.

Visum: EU medborgare behöver ej visum för resa till Ukraina och kan stanna visumfritt i landet i upp till 90 dagar.

Kiev

Kiev är en av Europas vackraste huvudstäder och har en mycket intressant historia. Staden utgjorde under 800-talet den plats där det så kallade Kievriket bildades, ett rike som från slutet av 800-talet till mitten av 1100-talet sträckte sig över dagens västra Ryssland, Vitryssland och Ukraina, med centrum i Dnjeprdalen och staden Kiev.

Denna vackra stad ligger längst med floden Dnjepr, genom vilken vikingar nådde Kiev för 1000 år sedan på sin väg till Konstantinopel.

Kiev stoltserar med vackra sevärdheter och en imponerande arkitektur samtidigt som staden erbjuder ett rikt kulturliv med balett och opera i världsklass. På vardagar är Kiev en pulserande storstad, medan staden på nätter och helger sjuder av liv. Shoppingutbudet är brett och promenadstråken är många, i synnerhet genom någon av Kievs flera parker. För att vila kan man slå sig ned på något av de talrika caféerna eller barerna. På nätterna öppnar de många spektakulära nattklubbarna.

I samband med en resa till Kiev kan man bland annat göra en heldagsutflykt till Tjernobyl.

Odessa

Odessa ligger i det sydvästliga hörnet av Ukraina och sträcker sig längst med Svarta havskusten. Staden har drygt 1 miljon invånare och är tack vare sitt läge en viktig hamnstad och en populär semesterort.

Dagens Odessa grundades 1794 på order av Katarina den Stora. Tack vare dess läge och signifikans som handelsstad blev Odessa under 1800-talet en av Europas snabbast växande städer. Till följd av att staden länge var en viktig handelsstad har staden befolkats av många olika nationaliteter. Detta har präglat stadens kulturella liv och medfört en internationell atmosfär. Odessas arkitektur hämtar inspiration från Frankrike och Italien, med inslag av art nouveau, renässans och klassicism. Många av husen är byggda av kalksten som brutits i närheten.

Potemkintrappan är den mest kända symbolen för Odessa och anses vara stadens formella entré från hamnen. Den sinnrika konstruktionen ger trappan ett antal optiska illusioner. Tittar man nedför trappan ser man endast de sammanbindande plattformarna och tittar man uppför trappan ser man endast trappstegen. Trappans konstruktion med bredare trappsteg i botten jämfört med toppen får trappan att verka längre än den verkligen är om man tittar uppför trappan och kortare om man tittar nedför.

Sedan början av 1900-talet har Odessas popularitet som semesterort vuxit och staden är idag en favoritdestination bland många. Stadens besökare lockas av sandstränderna, den vackra arkitekturen och överflödet av trevliga restauranger, caféer och uteställen.

Odessa utgör även ett viktigt kulturellt centrum och många passar på att besöka dess välrenommerade Opera. Operabyggnaden är en sevärdhet i sig och den anses vara en av de finaste i östra Europa.

Odessa är känt för sitt nattliv som erbjuder ett mycket stort utbud av nattklubbar både i centrala Odessa samt längs den vackra strandpromenaden Arkadia. Detta gör att staden lockar många unga besökare, som kommer från Europas alla hörn.

Krim

Krim är en halvö vid svarta havskusten som politiskt utgör en autonom republik inom Ukraina. Krim befolkades av greker redan under 600-talet f.Kr. Mongolerna dominerade halvön från 1200-talet fram till 1700-talet och än idag utgör deras ättlingar, krimtatarerna, en minoritet på Krim. Idag består halvöns befolkning till mer än hälften av ryssar, medan ukrainare utgör den näst största befolkningsgruppen.

Jalta
Jalta ligger vid den vackra Krimhalvöns södra kust, omgiven av hav på ena sidan och berg på den andra. Regionens skönhet och behagliga klimat gjorde att Jalta blev det ryska imperiets mest klassiska badort på 1800-talet och Tsar Alexander II lät anlägga sitt sommarresidens Livadia här. Aristokrater som Leo Tolstoj och Anton Tjechov tillbringade mycket tid i Jalta. Därför vilar denna ort på en rik och spännande historia samtidigt som den bjuder på fantastiska naturupplevelser och pittoresk arkitektur.

Jalta var skådeplats för en av Europas viktigaste händelser under 1900-talet. 1945 hölls i palatset Livadia den mycket berömda Jalta-konferensen då Winston Churchill, Josef Stalin och Franklin D. Roosevelt undertecknade en överenskommelse om Europas indelning och framtid. Även idag väljer många att konferera i Jalta.

Sevastopol
Sevastopol är en viktig och historiskt betydelsefull hamnstad vid Svarta Havet. Staden grundades år 1783 som bas för den ryska svartahavs flottan och spelade en viktig roll under Krimkriget 1853-1856. Panorama-museet, som skildrar belägringen av Sevastopol under Krimkriget, är en av stadens mest intressanta besöksplatser. Här kan besökare se en jättelik 360 graders målning som avbildar händelserna under en av dagarna i stadens försvar.  Sevastopol är en promenadvänlig stad med förtjusande havsutsikter, parker, shopping och ett aktivt nattliv.

Chersones
Några kilometer från Sevastopol återfinns ruinerna av den antika grekiska kolonin Chersones, som grundades på 500-talet f.Kr. som en del av det Bosporanska riket. På 500-talet blev Chersones en del av Bysantien, för att  under 900-talet erövras av Kievriket och Vladimir den store. Det var sedermera här som Vladimir konverterade till kristendomen och lade grunden för Kievrikets kristnande.

Balaklava
På södra Krim ligger hamnstaden Balaklava, som sträcker sig längs en smal slingrande vik omgiven av ett böljande och naturskönt landskap.

Den brittiska flottan hade Balaklava som sin bas under Krimkriget. Under den kalla och stormiga vintern 1854 dog många av flottans sjömän av kyla. De dystra händelserna beskrevs i The Times, vilket ledde till att engelska kvinnor började sticka heltäckande ullmössor och skicka dem till sjömännen. Detta gav upphov till det plagg som idag kallas "balaklava".

De första människotecknen runt denna vik är ca 2 500 år gamla och platsen beskrevs som piratnäste i Homeros Odysséen.

Sovjetunionen bidrog till platsens mystik i form av en hemlig atomubåtsanläggning placerad i en naturlig undervattensgrotta. Ett besök hit lockar fram de vildaste spionfantasierna.

Bakhtjisaraj
Bakhtjisaraj är en stad på centrala Krim som främst är symbolisk för den turkspråkiga folkgruppen, krimtatarerna. Namnet Bakhtjisaraj betyder "trägårdspalats" på turkiska och härstammar från den tid då staden var huvudstad i det mäktiga Krimkhanatet mellan 1400- och 1700-talen. Staden förstördes betydligt av både Tsarryssland och Sovjetunionen, men lyckligtvis har Khanpalatset överlevt, liksom en fascinerande grottstad med anor från 500-talet. Mellan palatset och grottstaden ligger det 600 år gamla Uspenskijklostret insprängt i sidan av ett berg. För att verkligen uppskatta vistelsen i Bakhtjisaraj bör man besöka dessa tre sevärdheter. De ligger längs samma väg bara några kilometer ifrån varandra.

Alupkapalatset
Inramat av kustremsan och berget Ai-Petri ligger det fantastiska Alupkapalatset (även kallat Vorontsovpalatset). Palatset byggdes åren 1828-1846 av engelska arkitekter för den omåttligt rika greve Michail Vorontsov. Byggnadens arkitektur utgör en fascinerande kombination av olika stilar. Palatsets främre del påminner om ett skotskt slott medan byggnadens andra sida som vetter mot havet har hämtat inspiration från arabisk byggnadskonst. Churcill bodde här under Jaltakonferensen 1945.

Svalboet
På en klippa ovanför havet reser sig en av Jaltas främsta symboler, Svalboet. Detta sagolika slott från 1912 är väl värt ett besök och fungerar idag som en restaurang.

Askania-Nova

Askania-Nova är ett naturreservat i södra Ukraina som sammanlagt täcker över 30 000 hektar och innehåller en fantastisk flora och fauna. Detta var det första naturreservatet i det ryska imperiet och Tsar Nikolaj II kallade området ”en bild från Bibeln”.

Reservatet innehåller bland annat drygt 11 000 hektar stäpplandskap, en djurpark där djuren lever under i princip helt vilda förhållanden och en botanisk trädgård som omfattar 2,1 km². Totalt omfattar Askania-Nova över 2 500 djurarter, varav många är skyddade eller utrotningshotade. Reservatet uppvisar även ett otroligt rikt växtliv och ett mycket vackert landskap. Askania-Nova besöks av cirka 100 000 turister årligen.

Visum

Ukraina tillhör inte Schengen.

EU medborgare behöver ej visum för resa till Ukraina och kan stanna visumfritt i landet i upp till 90 dagar.

Pass:
Kontrollera att passet är helt och att det är giltigt minst 6 månader efter hemresedatum. Pass som börjat gå sönder anses vara ogiltiga.

Andra föreskrifter kan förekomma för medborgare från andra länder. Vänligen kontakta oss för ytterligare information.