Hem - Resa till Vitryssland

No Address Available

Vitryssland

Det är inte möjligt att ansöka om visum till Vitryssland i Sverige för tillfället. Visum kan ordnas på flygplatsen i Minsk. Vi hjälper till med inbjudan samt andra dokument som krävs vid bokning av hotell i Vitryssland genom oss. Kontakta oss för mer information.

Under Vitrysslands dramatiska historia har landet erövrats, styrts och ibland härjats av en rad främmande makter. På 500-talet koloniserades landet av slaviska folkstammar, och på 800-talet inlemmades det i Kievriket.

Under vikingatiden använde vikingarna de vitryska floderna som transportleder på sina resor i österled som ofta slutade i Konstantinopel. Vikingarna lämnade bestående avtryck i denna region och vikingakungen Ragnvald ska ha styrt vikingariket i österled från den vitryska staden Polotsk.

Under 1100-talet erövrades Vitryssland av invasionsstyrkor från grannlandet Litauen. På 1500-talet, då Litauen förenats med Polen, dominerade polskt inflytande. Under 1700-talet ockuperades området av Ryssland, och fortfarande är Vitryssland starkt ekonomiskt beroende av sitt väldiga grannland i öster.

Under Andra Världskriget drabbades Vitryssland av otrolig förstörelse. Den tyska invasionen resulterade i över 1 miljon döda och förintelse av nästan hela den judiska befolkningen. Landet och i synnerhet huvudstaden Minsk låg i ruiner.

Det faktum att Minsk i princip var helt jämnad med marken efter Andra Världskriget gör att staden kunde återuppbyggas nästan helt och hållet i tidstypisk sovjetisk stil och många betraktar Minsk som det bäst bevarade exemplet på Stalinistisk arkitektur med breda gator och storslagna byggnader. På natten lyser staden upp genom de många fasadbelysningarna och det är kanske just om natten som staden är som mest imponerande.

Staden Vitebsk ligger vid två floder och fick tidigt stor betydelse som handelsstad tack vare den handelstrafik som bedrevs på floderna mellan Östersjöområdet, Svarta Havet och Medelhavet. Idag är staden även känd som den plats där den berömde konstnären Marc Chagall växte upp. Här kan man se det hus i vilket Chagall bodde eller besöka stadens Chagallmuseum.

Polotsk, som brukar kallas Vitrysslands födelseplats, anses ha varit huvudstad för vikingariket i österled och omnämns redan år 862. Det sägs att vikingarna tog upp sina båtar ur floden Dvina och släpade dem över land till floden Polota som har vattenförbindelser med floden Dnjepr som i sin tur leder ända till Svarta havet.

Väl värt ett besök är dessutom nationalparken Belavezha nära Brest, där man bland annat kan se den europeiska bisonoxen.

Vi arrangerar resor till de flesta städer i Vitryssland. Vänligen kontakta oss för prisuppgift.

Fakta

Huvudstad: Minsk

Befolkning: 9,6 miljoner

BNP per capita: 11 600 USD

Valuta: vitryska rubel (BYB/BYR). Vi rekommenderar att man tar med sig US Dollar eller Euro som växlas till lokal valuta på plats. Det finns gott om växlingskontor och bankomater i större städer.

Visum: EU-medborgare behöver visum till Vitryssland.

Visum till Vitryssland

Det är inte möjligt att ansöka om visum till Vitryssland i Sverige för tillfället. Visum kan ordnas på flygplatsen i Minsk. Vi hjälper till med inbjudan samt andra dokument som krävs vid bokning av hotell i Vitryssland genom oss. Kontakta oss för mer information.

Övriga handlingar som krävs för visum till Vitryssland:

  • Pass i original. Passet ska vara giltigt minst 90 dagar efter visumets förfallodag och ska innehålla minst 2 tomma sidor
  • Ifylld visumansökan på engelska
  • 1 foto (35 x 40 mm). Fotot ska vara nytaget, välliknande och av god kvalitet