Pris från:3 550:-
Dagar:2
- 2-dagars utflykt till Tjernobyl, del i grupp
- Transport
- Obligatorisk försäkring
- Övernattning på hotell
- Lunch dag 1 och dag 2
- Middag dag 1
- Frukost dag 2

"Hard Rock Cafe Chernobyl" t-shirt (mot tillägg 195 kr)

Utflykten genomförs i en grupp med deltagare från olika länder och engelsktalande guide.

OBS! Bokning bör ske senast 11 arbetsdagar före avresan. Åldersgräns: 18 år.

Vi kan även arrangera din resa till/från Kiev samt boende. Vänligen kontakta oss för prisförslag.


Östresor förbehåller sig rätten till ändringar.
Boka resa
2-dagars utflykt till Tjernobyl

Tjernobylkatastrofen inträffade den 26 april 1986. Kärnkraftverket, som låg i utkanten av staden Pripjat, hade fått order om att under natten genomföra experiment med reaktor fyra med syfte att effektivisera driften. Men plötsligt började reaktorn skena och effekten steg med mer än 100 gånger på några sekunder. Bränslet blev överhettat och reaktorn exploderade. 

Det tog dock flera dagar innan det stod klart vad som egentligen hänt och hur illa det var. Explosionen hemlighöll, befolkningen i Pripjat fick inte information om att de svävade i livsfara och omvärlden fick inte information om att ett moln med radioaktiva partiklar spreds över stora delar av Europa.

Det var inte förrän utrustningen på det svenska kärnkraftverket i Forsmark påvisade förhöjd radioaktivitet som omvärlden reagerade och Sovjet till slut tvingades erkänna olyckan.

Strålningen är fortfarande förhöjd i vissa områden kring Tjernobyl, men att vistas där under kortare perioder anses vara utan hälsorisker. Under heldagsutflykten utsätts man för lägre strålning jämfört med under flygningen från Sverige till Ukraina (och betydligt lägre strålning jämfört med tex en röntgen hos tandläkaren).

Se gärna mer information om detta hos Strålsäkerhetsmyndigheten. Säkerhetsarrangemangen är dock strikta under resan och guiden går igenom alla regler inför avresa.

Observera att man ej bör bära sandaler, shorts, kortärmade tröjor eller kjolar i området kring Tjernobyl.