Skip to main content

Aktivitetsresa till Bajkalsjön

Skicka bokningsförfrågan

Vänligen skicka en bokningsförfrågan genom vårt formulär.

Formulär
Aktivitetsresa till Bajkalsjön inkl. vandring, hästridning och paddling

Att vistas vid Bajkalsjön är en speciell upplevelse. Bajkalsjön anses vara en av världens vackraste sjöar och dess yta är cirka sex gånger större än Vänerns. Det syrerika vattnet har gett sjön en mycket rik biologisk mångfald och sjön är hem för närmare 1 200 djurarter, bland annat de öronlösa bajkalsälarna som är de enda sälarna som lever i sötvatten. Bajkalsjön tar emot vatten från över 330 floder, vars deltan inhyser ett fantastiskt fågelliv. Bajkalsjöns omgivningar bjuder på spektakulära naturupplevelser och en rofylld miljö så långt från vardagen man kan komma.

Pris per person: fr. 15 950 kr exkl. flyg
Reslängd: 10 dagar / 9 nätter
Säsong: juli – augusti. Avresedatum enligt kundens begäran
Aktiviteter: vandring, ridning, kajakpaddling
Deltagare: 4 – 8 personer. Vid färre/fler personer kontakta oss för prisuppgift
Generella krav: Inga speciella krav. Normal kondition och kläder lämpliga för utomhusaktiviteter

I priset ingår:

 • Inkvartering i dubbelrum enligt beskrivning
 • Alla transporter enligt programmet
 • Biljetter till resor med bärplansbåt och färja enligt programmet
 • Helpension under hela resan (från lunch dag 1)
 • Aktiviteter enligt beskrivning (vandring 1 dag, kajak-paddling 2 dagar, hästridning 1 dag)
 • Bastubad enligt programmet
 • Museibesök enligt programmet
 • Engelsktalande guide under hela resan
 • Lokala instruktörer
 • Bagagetransport med motorbåt under vandringen
 • Tält
 • Kökstillbehör

Tillägg per person:

 • Visum till Ryssland - 895 kr

Resa till Irkutsk
Vi hjälper gärna till med resan till Irkutsk. Välj mellan flyg, transsibiriska järnvägen eller kombinera dessa. Vänligen kontakta oss för prisuppgift.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1
Vid ankomst till staden Irkutsk möter vår guide upp oss med buss och tar oss till fiskebyn Listvyanka belägen på den sydvästra kusten av Bajkalsjön (1 timmes restid), där vi spenderar vår första natt.

På väg mot Listvyanka stannar vi till för en guidad tur på friluftsmuseet Taltsy som erbjuder en spännande inblick i historien och traditionerna hos de två folkslag som dominerar denna region – ryssar och burjater. Burjaterna är en minoritet med mongoliskt ursprung vars befolkning uppgår till cirka 420 000. Koloniseringen av Burjatien började på 1600-talet då de första kosackerna kom. Den ursprungliga befolkningen splittrades i samband med koloniseringen. Före den ryska revolutionen hade buddhismen och shamanismen ett starkt fäste här och sedan Sovjetunionens fall har Burjatien återigen blivit en viktig plats för såväl buddhister som shamanister.

Vi fortsätter sedan till Listvyanka där vi inkvarterar oss i bekväma stugor med tvåbäddsrum och alla moderna bekvämligheter. Efter en lunch späckad med lokala delikatesser, inklusive den välkända fisken omul, tar vi en promenad och utforskar vårt närområde. Innan middag finns det möjlighet att pröva på banya – rysk ångbastu.

Dag 2
När vi vaknat upp till taigans uppfriskande luft beger vi oss till fots de dryga 2 mil till byn Bolshie Koty (cirka 5 timmar). Det finns ingen vägförbindelse till den lilla byn som är omgiven av djupa skogar och den enorma Bajkalsjön. Vår vandringsled ringlar sig genom den vilda taigan längs sjöns sydvästra strand. På vägen avnjuter vi en god picknick i denna underbara miljö. Vi övernattar i mysiga trähus i utkanten av byn.

Dag 3
Efter frukost förbereder vi oss för dagens aktivitet, hästridning. Guiden anpassar hästvalet till dina färdigheter och går igenom säkerhetsreglerna förknippade med ridningen. När vi bekantat oss med våra hästar ger vi oss av på en ridtur till det natursköna området Sennaya Bay, som ligger vackert beläget vid Bajkalsjön (cirka 2,5 mil). Även för den vana ryttaren kan en ridtur i denna miljö vara något alldeles speciellt. Lunch tillagas över öppen eld och på eftermiddagen återvänder vi till Bolshie Koty.

Dag 4
I området kring Bolshie Koty började man bryta guld för ett par hundra år sedan. Guldgruvorna är idag övergivna, men fungerar som intressanta utflyktsmål. Vår guide tar med oss till dessa gruvor och allt guld du hittar är ditt. Efter att ha utforskat gruvorna tar vi oss ned till vattnet och bordar en bärplansbåt som tar oss tillbaka till Listvyanka. Bärplansbåt har vingliknande bärplan monterade under dess botten tack vare vilka motståndet mot skrovet minskar till förmån för ökad hastighet och minskad bränsleförbrukning.

Under eftermiddagen besöker vi Bajkals limnologiska museum, som har en stor utställning av lokal flora och fauna. Vi får även se en intressant film om Bajkalsjön och besöka sälakvariet där vi bekantar oss med de för området unika sötvattenssälarna. Efteråt tar vi en promenad till toppen av klippan Chersky varifrån en panoramautsikt över Bajkalsjön och Angara floden, sjöns enda utlopp, breder ut sig.

Dag 5
Efter frukost gör vi oss redo för nästa äventyr. Denna dag ska vi ut på en 5 timmars båtfärd till Olkhon-ön, Bajkalsjöns största ö. På vägen ser vi hur landskapet på den västra stranden förvandlas från skogbeklädda berg till stäpp. Väl framme på ön byter vi till terrängbilar och beger oss mot Khuzhir, öns största bosättning. Efter att ha checkat in i de stugor där vi kommer övernatta fortsätter vi till Shamanka Rock, en naturskön plats nämnd i många mytomspunna legender som berättas bland lokalbefolkningen. Många människor i dessa trakter utövar schamanism och tror att världen är fylld av osynliga andar, förfäder och krafter som kan påverka de levande. Innan middag finns möjlighet till rysk ångbastu.

Övernattning i stugor baseras på del i dubbelrum med toalett och ”sommar”-dusch utomhus. Det finns möjlighet att uppgradera boendet till rum med egen toalett och dusch mot tillägg.

Dag 6
Under den sjätte dagen fortsätter vår resa med kajak-paddling. Vi tar oss cirka 20 km längs västra sidan av Olkhon upp till Peschanaya Bay, en sandstrand där det en gång i tiden låg ett fiskesamhälle. Bajkalsjöns vindar har dock på mindre än 50 år helt begravt samhället under sanddynerna och platsen är idag helt öde.

Från Khuzhir och längre norrut, ger stäppen småningom vika för en vacker pinjeskog som breder ut sig alldeles intill sanddynerna. På kvällen avnjuter vi en god middag och övernattar i tält vid Peschanaya Bay.

Dag 7
Denna dag paddlar vi vidare norrut (10 km) och ser hur landskapet förvandlas och strandens klippor växer sig allt högre. Vårt mål är Khoboy udden, den nordligaste delen av Olkhon-ön. En gång i tiden ansågs denna plats vara helig och här har genom tiderna otaliga religiösa ritualer utförts. Från udden får vi en storslagen vy över den östra stranden av Bajkalsjön. Har vi tur så kan vi även se hur bajkalsälarna latar sig i solen. Efter lunch paddlar vi ytterligare 10 km till byn Uzury och dess vackra strand. Vi fortsätter sedan vår färd med ryska terrängbilar till byn Kuzhir, där vi äter middag och övernattar i trästugor.

Dag 8
Idag har vi tid att upptäcka öns vackra omgivningar på egen hand genom att promenera längs kusten eller koppla av i solen på den närbelägna sandstranden. Man kan också välja att spendera dagen på ett mer aktivt sätt och exempelvis hyra en mountainbike eller åka på en tur till sjön Shara-Nur som är berikad med mineraler och vars lera har läkande egenskaper. Man kan även passa på att delta i nätfiske tillsammans med några av byns invånare. Dagens aktiviteter bör bokas i förväg så anmäl gärna intresse för dem i god tid innan resans start. Vi övernattar i Kuzhir.

Dag 9
Efter frukost tar vi farväl av den soliga Olkhon-ön och återvänder till Irkutsk. Vi åker bil (ca 30 minuter) till färjan som tar oss till fastlandet. Sedan fortsätter vi med mini-buss till Irkutsk (ca 5 timmar). På vägen gör vi ett uppehåll för lunch på ett trevligt café. Vid ankomsten till Irkutsk inkvarterar vi oss i ett centralbeläget hotell innan vi ger oss ut på en guidad stadsrundtur som avslutas med en avskedsmiddag.

Dag 10
Hemresa.


Notera att vissa ändringar kan ske i dagsprogrammet beroende på väderförhållanden.