Skip to main content

Fotoresa till Mongoliet med nomadlivet i fokus

Skicka bokningsförfrågan

Vänligen skicka en bokningsförfrågan genom vårt formulär.

Formulär
Fotoresa till Mongoliet

Reslängd: 8 dagar / 7 nätter
Säsong: 15 juni – 15 september. Avresedatum enligt önskemål. 

Pris vid 2 deltagande: fr. 24 450 kr per person
Pris vid 3-5 deltagande: fr. 21 950 kr per person

I priset ingår:

 • Transfer till och från flygplatsen/tågstationen
 • Engelsktalande guide
 • Hotell 3* i centrala Ulan Bator, del i dubbelrum inkl. frukost
 • Boende på camp enligt program
 • Frukost, lunch och middag enligt program
 • Transport under utflykterna (buss i stadsmiljö och fyrhjulsdrivet fordon utanför städerna)
 • Samtliga utflykter enligt program
 • Samtliga inträdesavgifter under utflykterna
 • En flaska vatten per dag

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 – Ankomst till Ulan Bator
Ankomst till Ulan Bator och transfer till hotell. Stadsrundtur inkl. besök på Sukhbaatar-torg, nationalhistoriska museet samt utsiktsplatsen Zaisan Hill. På kvällen avnjuter vi en god middag och en traditionell mongolisk föreställning. Lunch, middag.

Dag 2 – Hustain Nuruu – Elsen Tasarhai (300 km)
Efter tidig frukost reser vi mot Elsen Tasarhai sanddyner. På vägen gör vi uppehåll i Hustai naturreservat där vi får tillfälle att fotografera världens enda bevarade vildhäst, Przewalskihästen (eller Takhi på mongoliska) och de fantastiska omgivningarna med varierande landskap med berg, stäpp, sanddyner och våtmarker. Efter lunch besöker vi en nomadfamilj och tar del av deras livsstil. Vi ser hur de lever och får tillfälle att rida kamel. Övernattning i traditionella Mongoliska gers (tält). Frukost, lunch, middag.

Dag 3 – Elsen Tasarhai sanddyner
Denna dag reser vi runt i området (berg, skog och öken) och fotograferar landskapet samt nomadlivet. Frukost, lunch, middag.

Dag 4 – Karakorum, Erdene Zuu (95 km)
Efter frukost tar vi oss till Karakorum som var det mongoliska rikets centralpunkt och Djingis Khans säte under 1200-talet. Vi utforskar Erdene-Zuu som en gång var ett av de största klostren i det mongoliska riket. Klostret förstördes delvis på 1930-talet, men det är fortfarande mycket intressant att vandra runt bland de kvarstående byggnaderna. Här kan man se utsökta exempel på Buddistiska ikoner som härstammar från 1500-talet. Under resans gång gör vi flera stopp för fotografering. Övernattning på en camp. Frukost, lunch, middag.

Dag 5 – Ugiy-sjön (80 km)
Vi tar oss till provinsen Arkhangai och sjön Ugiy. Detta högt belägna bergsområde är bedårande vackert och här spenderar vi dagen med att besöka en lokal familj med deras hästar, njuta av naturen och det otroligt rika fågellivet. Natten tillbringar vi i ett läger vid sjön. Frukost, lunch, middag.

Dag 6 – Ugiy-sjön och Ulan Bator (350 km)
Vi börjar dagen tidigt på morgogen med fotografering under soluppgången då ljuset är som vackrast. Efter frukost tar vi oss tillbaka till Ulan Bator. Övernattning på hotell. Frukost, lunch, middag.

Dag 7 – Genghis Khan Statue Complex (280km)
Vi reser österut där vi beskådar Djingis Khans enorma staty på häst. Övernattning i Ulan Bator. Frukost, lunch, middag.

Dag 8 – Hemresa
Transfer till flygplatsen/tågstationen.

Nomadernas vett och etikett

Nomaderna är ett mycket traditionsrikt folk, vars traditioner delvis kan skilja sig från våra. Nedan följer några tips som är bra att tänka på när du vistas bland stäppens nomader.

 • Nomader är kända för sin gästfrihet. Acceptera alltid lite mat eller dryck. Du behöver inte äta allt, men det är oartigt att inte acceptera en gest av gästfrihet. Enligt mongoliska traditioner bör mat ges och tas emot med höger hand.
 • Det är mycket ovanligt att betala för att vistas i en Ger och ett erbjudande om betalning kan ses som förolämpande. Erbjud gärna en liten present i stället.
 • Bjud gärna små barn på godis eller ge dem något litet. De är nyfikna på den omvärld som de är så avskurna ifrån, varför även en mindre gåvor är mycket intressant och uppskattad.
 • Vissla aldrig i en mongolisk Ger då detta ses som oförenligt med god ton (oavsett hur väl du visslar).
 • Bland nomaderna är hatten av stor betydelse och symboliserar ägarens välgång och förmögenhet. Hantera därför andras hattar med respekt och undvik till exempel att placera dem på golvet.
 • Slutligen, om du rider i Mongoliet så sitt upp och av från vänster sida.

Visum

Utförliga visuminstruktioner anpassade till resan skickas i samband med bokning.

Pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresedagen och ska innehålla minst 6 tomma sidor. Kontrollera att passet är helt. Passen som börjat gå sönder godkänns inte och anses vara ogiltiga.

Informationen nedan gäller för nordiska medborgare om inget annat anges. Vänligen kontakta oss angående föreskrifter och regler för icke-nordiska medborgare.

Följande handlingar krävs för att ansöka om visum:

 • Pass i original (visumet stämplas in i passet/passkopior godkänns ej)
 • Ifylld visumansökan på engelska
 • 1 foto. Fotot ska vara nytaget, välliknande och av god kvalitet 

Visumansökan Mongoliet