Skip to main content

Gruppresa längs transsibiriska järnvägen

Status:
Bokning på förfrågan
Gruppresa längs transsibiriska järnvägen

Följ med vår gruppresa längs transsibiriska järnvägen! Vi utforskar Moskva, åker ut till Bajkalsjön, bor på mongolisk landsbygd och bestiger kinesiska muren.

Resedatum 2018: 
- 5-22 augusti
- 9-26 september

Program i korthet
Dag 1: Flyg till Moskva. Transfer till hotellet. 
Dag 1-3: Hotell i Moskva.
Dag 2: Heldagsutflykt: stadsrundtur och Kreml med katedraler. Frukost, lunch.
Dag 3-7: Transfer till tågstationen. Tåg Moskva - Irkutsk kl. 13.50 alternativt 23.45. Frukost.
Dag 7: Ankomst till Irkutsk och heldagsutflykt till Baikalsjön. Frukost, lunch, middag.
Dag 7-8: Boende i trästuga i Listvyanka vid Baikalsjön. 
Dag 8-9: Transfer till Irkutsk. Stadsrundtur och därefter incheckning på hotell. Frukost.
Dag 9-10: Tåg Irkutsk - Ulan Bator kl. 08.12-06.50. Frukost.
Dag 10-11: Ankomst till Ulan Bator. Heldagsutflykt i Ulan Bator. Incheckning på hotell. Frukost, lunch, middag.
Dag 11-12: Campvistelse i Gun Galuut naturreservat med övernattning. Frukost, lunch, middag.
Dag 12-13: Terelj nationalpark på förmiddagen. Övernattning i Ulan Bator. Frukost, lunch.
Dag 13-14: Tåg Ulan Bator - Beijing kl. 08.30-11.40.
Dag 14: Ankomst till Beijing och transfer till hotell.
Dag 14-18: Hotell i Beijing.
Dag 15: Heldagsutflykt i Beijing inkl. Förbjudna staden och hutonger (tur med riksha ingår). Frukost, lunch.
Dag 16: Heldagsutflykt till kinesiska muren (Mutianyu-sektionen). Frukost, lunch.
Dag 17: Ledig dag för egna strövtåg. Frukost.
Dag 18: Transfer till flygplatsen för hemresa. Frukost.

Sök resa

Utförligt dagsprogram

Dag 1: Avresa till Moskva
Direkt från flygplatsen tar guiden er med på en kortare stadsrundtur. Incheckning på hotell.

Dag 2: Heldagsutflykt i Moskva 
Vi börjar dagen med en stadsrundtur som ger oss ett första intryck av Moskva.
Moskva är Rysslands huvudstad och tillika Europas största stad. I drygt 850 år har staden spelat en central roll i Ryssland och vilar på en mix av stilar från dess olika historiska epoker. Här förenas medeltida ortodoxa kyrkor med de enorma betongbyggnaderna från sovjettiden och dagens imponerande skyskrapor.

Vi ser de viktigaste gatorna, torgen och sevärdheterna, såsom huvudgatan Tverskaya, Bolsjojteatern, parlamentet, universitetet och Kristus Frälsarens katedral. Vi tar också en promenad på Röda torget där vi beskådar Vasilijkatedralen som reser sig vid torgets södra ände. Vasilijkatedralen symboliserar segern över tatarerna och är för många Moskvas främsta kännetecken.

Efter lunch fortsätter vi dagen med ett besök på Kreml som utgör höjden av den ryska politiska makten och varifrån auktoritära tsarer, kommunistiska diktatorer och demokratiska presidenter regerat över Ryssland. Inne på Kremls område besöker vi vackra kyrkor såsom ryska tsarernas kröningskatedral Uspenskijkatedralen.
Transfer till hotellet efter utflykten.

Dag 3-7: Tågresa Moskva - Irkutsk 
Idag påbörjar vårt transsibiriska tågäventyr med nästa destination Irkutsk och Baikalsjön. Under denna tågresa passerar vi bland annat Uralbergen och därmed gränsen mellan Europa och Asien.

Dag 7: Baikalsjön och fiskebyn Listvyanka 
Vi anländer i Irkutsk på morgonen och efter frukost beger vi oss på en heldagsutflykt till Bajkalsjön. Vi tillbringar en hel dag med att utforska denna unika och fascinerande region. Guiden tar oss bland annat till limnologiska museet där vi får inblick i Bajkalsjöns rika flora och fauna.

Bajkalsjön är världens till ytan största sjö. Den 64 mil långa och upp till 8 mil breda sjön innehåller 20 % av världens sötvatten. 60 procent av sjöns arter är unika för Bajkalsjön och det syrerika vattnet har gett upphov till ett rikt och varierande djurliv. Det sägs att ett dopp i Bajkalsjön förlänger livet med 25 år, men se upp – vattentemperaturen stiger sällan över 8 grader. Övernattning på hotell i Irkutsk. 

Dag 8:  Irkutsk
Transfer till Irkutsk och stadsrundtur. Under rundturen berättar vår guide om stadens historia och visar oss de mest intressanta sevärdheterna.

Irkutsk grundades på 1600-talet och är en av de äldsta städerna i Sibirien. Dess strategiska läge nära Mongoliet och Kina samt dess tidiga vägförbindelse med Moskva bidrog till stadens utveckling och betydelse. Genom Irkutsk gick mycket av handeln med grannländerna då sibiriska pälsar handlades i utbyte mot siden och te.

Stadens mest framstående invånare på 1800-talet var de så kallade dekabristerna – intellektuella, officerare och adelsmän, som skickades dit efter decemberupproret 1825 mot tsar Nikolaj I. Begreppet dekabrist kommer av ryska ordet "dekabr" vilket betyder december. Dekabristerna försökte ändra dåtidens regeringssystem och avskaffa livegenskapen som under 1800-talet fortfarande fanns i Ryssland. Med dessa framstående invånare utvecklades Irkutsk till ett intellektuellt centrum med hög kulturell och politisk medvetenhet.

Eftermiddagen tillbringas på egen hand. Övernattning på hotell i Irkutsk.

Dag 9-10: Tågresa Irkutsk - Ulan Bator
Vår färd mot Mongoliets huvudstad Ulan Bator tar oss bland annat förbi Ulan Ude, huvudstaden i delrepubliken Burjatien.

Dag 10: Heldagsutflykt i Ulan Bator 
Ankomst till Ulan Bator på morgonen. Under denna dag besöker vi Sukhbaatar Torget, Gandanklostret samt Nationalhistoriska museet.

Gandanklostret är Mongoliets största och viktigaste buddistiska säte där det för närvarande bor cirka 150 munkar. Buddism var mer eller mindre förbjuden under den socialistiska epoken men har kommit tillbaka starkt under de senaste två decennierna. Intressant är även att namnet Dalai Lama kommer från det mongoliska språket. "Dalai" betyder "ocean" på mongoliska och är en översättning av det tibetanska namnet "Gyatso" (den nuvarande Dalai Lama heter Tenzin Gyatso), medan "lama" är den tibetanska motsvarigheten till ordet "guru" på sanskrit som betyder "vishet", "lärare", "munk". Denna kombination översätts vanligtvis till "Ocean av Vishet". Det var den mongoliska härskaren Altan Khan, som efter ett möte med den tredje tibetanske laman (Sonam Gyatso) gav han honom titeln Dalai Lama.

Nationalhistoriska museet har en stor utställning om Mongoliets flora och fauna. Ett av de mest imponerande utställningsobjekten är det massiva dinosaurieskelett som grävts upp i Gobiöknen.

Dag 11: Campvistelse i Gun Galuut nationalpark (inkl. besök hos en nomadfamilj en av dagarna)
Gun Galuut är ett av de mest populära naturreservaten i Mongoliet. Reservatet har en enastående flora och fauna med höga berg, vackra sjöar, floder och våtmarker. Våtmarkerna är ett paradis för såväl fåglar som för den fågelintresserade och är hem för flera sällsynta fågelarter, såsom siberisk trana, röd falk och grå gam. I reservatet finns dessutom fler än 60 däggdjursarter, exempelvis varg och det vilda argalifåret. Besökare kan förutom att njuta av naturen även ägna sig åt forsränning, fiske, vandring, häst- och kamelridning. Att åka till Gun Galuut är en sann naturupplevelse.

Vi tar oss till Gun Galuut reservatet där vi besöker sjöarna Ayaga och Ikh-Gun och skådar det fantastiska fågellivet. Vi avslutar dagen på berget Baitz där vi njuter av utsikten och förhoppningsvis får syn på flera djurarter. Vi övernattar i ett tältläger i närheten av reservatet.

Dag 12: Terelj nationalpark och Ulan Bator
Efter frukost beger vi oss till nationalparken Terelj och njuter av dess vackra natur och fantastiska vyer. Vi besöker även klostret Aryabal. Därefter återvänder vi till Ulan Bator.

Dag 13-14: Tågresa Ulan Bator - Beijing
På morgonen avreser vi med tåg mot Beijing. Vi färdas genom Gobiöknen, ett av världens största ökenområden. Om vi har tur kan vi få en skymt av ett av världens mest sällsynta däggdjur – den vilda baktriska kamelen.

På gränsen mellan Mongoliet och Kina är det dags för en av resans intresseväckande händelser, tågets hjul måste bytas ut på grund av de olika spårbredderna. Passagerarna sitter kvar i tåget medan det lyfts upp och arbetet utförs.

Dag 14: Beijing
Vi anländer till Beijing vid kl. 11.40 där vi möts av vår guide och eskorteras till vårt hotell.

Dag 15: Förbjudna staden och hutonger
Vi börjar denna heldagsutflykt med ett besök i den förbjudna staden, detta enorma och fascinerande palatsområde.

Den förbjudna staden blev färdigbyggd år 1422 och tjänade som huvudsäte för den kejserliga makten under Ming- och Qingdynastierna. Här har sammanlagt 24 kejsare hållit hov och den sista kejsaren Pu Yi lämnade palatset 1924. Namnet har sin grund i att den kinesiske kejsaren ansågs vara Himlens son och att området därför var avstängt för vanligt folk. Endast kejsarfamiljen och hovet hade tillträde dit.

Denna stad i staden täcker en yta på drygt 720 000 m2, vilket innebär ett rektangulärt område som är nästan 1 km långt och cirka 750 meter brett. Här finns nästan 9 000 rum i över 800 olika byggnader av varierande storlek. Detta område är idag som ett enda stort museum. Runt staden löper en hög mur som har fyra stora portar, en i varje väderstreck. Och i vartdera hörnet av den jättelika rektangeln finns ett vakttorn. Själva innandömet är uppdelat i en yttre och en inre gård.

Söder om det gigantiska palatsområdet finns Himmelska fridens torg, varifrån man kommer till palatsområdets huvudingång som kallas Himmelska fridens port. Väster om palatskomplexet ligger Beihai och Zhongnanhai, ett stort muromgärdat parkområde, som tidigare utgjorde en del av den Förbjudna Staden. Beihai är idag en av Beijings mest populära parker och utflyktsmål, medan Zhongnanhai är strikt avspärrat för allmänheten. Detta område huserar idag Kinas styrande elit, med bland annat residensen för landets president och ministrarna i Statsrådet.

Under eftermiddagen besöker vi Beijings hutonger, den myriad av trånga gränder och låga hus som omger den förbjudna staden och där vanliga människor bodde och fortfarande bor. De flesta av dessa gator och hus byggdes mellan 1200- och 1800-talen. En färd med riksaw ingår.

Dag 16: Kinesiska muren
Under denna dag tar vi oss till Mutianyu-sektionen av den kinesiska muren. Mutianyu är en av de bäst bevarade sträckorna av muren, samtidigt som dess avstånd på 70 km från Beijing gör att den inte tar emot lika mycket turister som vissa andra sträckor. Denna sektion täcker en av de viktigaste strategiska positionerna och är därför också ett av de äldre avsnitten. På grund av dess betydelse är befästningarna både många och starka. Granit finns lokalt tillgängligt och användes i stor utsträckning under Mingdynastins återuppbyggnadsfas.

Förutom sitt strategiskt viktiga läge är Mutianyu också känt för sin fantastiskt vackra omgivning, täta skogar täcker området och naturens skådespel skiftar beroende på årstid. På våren står naturen i blom så långt ögat kan nå och på sommaren ser omgivningen ut som ett böljande grönt hav. Under hösten bjuder träden på ett färgsprakande fyrverkeri i gult, rött och orange. På vintern är området täckt av snö, vilket skapar en magnifik utsikt. Muren omges här av tallar, varav vissa är över 300 år gamla. Besökare uppskattar även det rena källvattnet som här flyter vid muren.

Dag 17:  Ledig dag
Ledig dag för egna aktiviteter.
 
Dag 18: Hemresa
Transfer till flygplatsen.

Visum

Utförliga visuminstruktioner anpassade till resan skickas i samband med bokning.

Pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresedagen och ska innehålla minst 6 tomma sidor. Kontrollera att passet är helt. Passen som börjat gå sönder godkänns inte och anses vara ogiltiga.

Informationen nedan gäller för nordiska medborgare om inget annat anges. Vänligen kontakta oss angående föreskrifter och regler för icke-nordiska medborgare.

Visum till Ryssland

Följande handlingar krävs för att ansöka om visum:

 • Pass i original (visumet stämplas in i passet/passkopior godkänns ej)
 • Ifylld visumansökan (fylls i elektroniskt http://visa.kdmid.ru)
 • 1 foto i färg
 • Försäkringsintyg 
 • Elektronisk visumansökan: för att fylla i viseringsansökan elektroniskt, vänligen besök det ryska utrikesdepartementets hemsida, som har följande webbadress: http://visa.kdmid.ru. Glöm inte att skriva ut och signera den ifyllda visumansökan, samt att bifoga den till de övriga dokumenten.

Krav på foto:

 • 1 foto i färg (ca 35 x 45 mm)
 • skall vara välliknande och av god kvalitet (taget i en fotoautomat/fotoateljé) och inte äldre än 6 månader
 • utan glasögon 
 • taget rakt framifrån mot en jämn och vit bakgrund
 • utan huvudbonad (undantag medges av religiösa skäl men hela ansiktet måste då synas)
 • fotot ska klistras fast på ansökan
 • Försäkringsintyg avseende hemförsäkring (s.k. Rysslandsintyg, kopior godkänns) beställs från försäkringsbolaget (det är inget som man vanligtvis har hemma).  Intyget ska vara skrivet på engelska och namn på den försäkrade samt försäkringsperiod (fr.o.m. - t.o.m. datum) framgå. Intyget måste också vara stämplat och underskrivet av försäkringsbolaget. 

Visumhandlingarna som inte uppfyller dessa krav accepteras ej och medför därför att handläggningstiden förlängs. Konsulära avdelningen äger rätten att bjuda in en sökande för en personlig intervju och ställa frågor om personliga, finansiella, affärsmässiga och korporativa förehavanden som står i samband med din resa samt om dennes ryska kontakter, partner och anhöriga. Ta hänsyn till att visumhandläggare kan förlänga behandlingsperioden upp till 30 kalenderdagar om det finns speciella orsaker.

 

Visum till Mongoliet

Följande handlingar krävs för att ansöka om visum:

 • Pass i original (visumet stämplas in i passet/passkopior godkänns ej)
 • Ifylld visumansökan på engelska
 • 1 foto. Fotot ska vara nytaget, välliknande och av god kvalitet 

Visumansökan Mongoliet

 

Visum till Kina

Följande handlingar krävs för att ansöka om visum:

 • Pass i original (visumet stämplas in i passet)

 • Passkopia

 • En komplett ifylld online elektronisk visumansökan som är utskriven och signerad

 • Biometrisk data. Samtliga sökande i åldrarna 14-70 år behöver personligen besöka visumcentret i Stockholm/Göteborg på inbokad tid och lämna fingeravtryck

 • Passfoto i färg (elektroniskt+i original)

 • Resplan på ett separat A4-papper. Ange vilka städer ni planerar besöka under resan i Kina, ungefärliga in- och utresedatum samt syftet med resan (exempelvis ”Sightseeing”). Detta är ett separat underlag som behöver bifogas förutom resplanen som man anger i själva visumansökan

 • Bekräftelse på hotellbokning (åtminstone 1 natt i exempelvis Beijing). I fall er planeradevistelse i Kina överstiger 20 dagar, så behöver ni skicka bokningsbekräftelser av hotell i Kina för minst halva vistelsen

 • Kopia av inresebiljett till Kina

 • Kopia av utresebiljett från Kina