Skip to main content

Armenien

Skicka bokningsförfrågan

Vänligen skicka en bokningsförfrågan genom vårt formulär.

Formulär

Sök resa

Om Armenien

En resa till Armenien är en resa tillbaka i kristendomens historia. Dess bördiga dalar påstås ha givit upphov till berättelsen om Edens lustgård och på berget Ararat sägs Noaks ark ha strandat. Den armeniska apostoliska ortodoxa kyrkan är världens äldsta nationalkyrka och här kan man besöka några av världens äldsta stenkyrkor och klippkloster.

Det ursprungliga Armenien sträckte sig under ett flertal sekel f. Kr. över ett område från Medelhavet till Kaspiska havet och omslöt allt från nuvarande Libanon till Azerbajdzjan och var då en stark konkurrent till det mäktiga Assyrien.

Förutom de dryga sex seklerna kring Kristi födelse har Armenien nästan alltid varit styrt av eller uppdelat mellan andra riken och de genom historien återkommande upprorsförsöken har så gott som alltid brutalt slagits ned. Detta har gett den armeniska identiteten en ständig närvaro av det historiska lidande som folket gått igenom under århundradenas lopp. Eftersom armenierna under en stor del av historien saknat ett oberoende styre har ledarskapet för nationen tagits över av den armeniska apostoliska kyrkan, som därmed utgjort en av grundpelarna i den armeniska identiteten.

I huvudstaden Jerevan finns lämningar från 700-talet f.Kr. vilket gör Jerevan till en av de äldsta kontinuerligt bebodda städerna i världen. I huvudstaden kan man bland annat besöka Erebuni fortet, som närmast kan beskrivas som en befäst stad grundad cirka 780 f.Kr. Befästningen ligger på en höjd med utsikt över nutida Jerevan och stoltserar med vackra återskapade skulpturer och väggmålningar.

Cirka 20km från huvudstaden ligger klosterkomplexet Etjmiadzin som är huvudsäte för den armeniska apostoliska kyrkan. Katedralen härstammar från 300-talet och är byggd ovanpå en förkristen helig plats. Inte långt härifrån ligger ruinerna från Zvartznots templet som blev uppfört under 600-talet.

Den förmodligen mest kända symbolen för Armenien är det bibliska berget, och slocknade vulkanen, Ararat. Idag ligger berget strax innanför den turkiska gränsen, men det är fullt synligt från många delar av Armenien. I nära anslutning till Ararat kan man besöka kyrkkomplexet Khor Virab, i vars klostergolv man kan klättra ner till en källarhåla där den helige Gregorius, som förde kristendomen till Armenien, på 300-talet hölls inspärrad av kungen tills denne lät sig kristna efter ett mirakel.

Klostret i Geghard grundades på 300-talet av Gregorius Upplysaren och är ett unikt arkitektoniskt byggnadsverk som är delvis hugget direkt ur berget med rum djupt inne i klippan. De spektakulära och mäktiga klipporna som omger klostret är en del av floden Azats trånga bergspass och är tillsammans med klostret ett världsarv. Kombinationen bildar en unik vy och är en av de mest besökta turistdestinationerna i Armenien.

I bergen nära gränsen till Georgien finns två av Armeniens vackraste kloster, Sanahin och Haghpat, båda byggda på 900-talet. Sanahin och Haghpat är vackert belägna i det bergiga landskapet och är upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

Visum

Sedan januari 2013 behöver svenska medborgare inte längre visum för inresa till Armenien. Visum krävs dock för vistelse som överstiger 180 dagar per år. Armeniens ambassad i Stockholm kan svara på frågor om visum: Embassy of the Republic of Armenia

Andra föreskrifter kan förekomma för medborgare från andra länder. Se mer information: Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Armenia

Rundresa - Det bästa av Armenien och Georgien

12 dagar från 16 950:-

Prisvärd rundresa i Armenien och Georgien i privat regi. Upplev storslagen natur, uråldrig historia och mat och vin i världsklass. Rundresa - Det bästa av Armenien och Georgien - Bästa tiden att resa: maj-oktober (dagliga avgångar). Under övriga månader modifieras programmet något. Upplev Armenien och Georgien med privat guide när det passar dig. ​Pris per person baserat på del i dubbelrum: Vid 2 deltagare: 16 950 kr Vid 4 deltagare: 13 550 kr Vid 6 deltagare: 12 600 kr Vid 8...Läs mer