Skip to main content

Rundresa - Det bästa av Armenien och Georgien

Status:
Bokning på förfrågan
Rundresa - Det bästa av Armenien och Georgien

 

Bästa tiden att resa: maj-oktober (dagliga avgångar). Under övriga månader modifieras programmet något.

Upplev Armenien och Georgien med privat guide när det passar dig. 

​Pris per person baserat på del i dubbelrum: 
Vid 2 deltagare: 16 950 kr
Vid 4 deltagare: 13 550 kr
Vid 6 deltagare: 12 600 kr
Vid 8 deltagare: 11 800 kr  

I priset ingår:

  • Boende enligt program, del i dubbelrum
  • Privat engelsktalande guide
  • Samtliga transporter enligt program
  • Entréavgifter enligt program
  • Måltider enligt program exkl. dryck
  • Vinprovningar enligt program
  • 1 flaska vatten per person per dag

 

Flyg bokas separat.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1: Avresa till Jerevan
Ankomst till Jerevan sent på kvällen dag 1 eller tidig morgon dag 2. Transfer till hotell.

Dag 2: Jerevan – Genocide Memorial/ Tsitsernakaberd – Etjmiadzin – Zvartnotz – Jerevan
En resa till Armenien är en resa tillbaka i kristendomens historia. Dess bördiga dalar påstås ha givit upphov till berättelsen om Edens lustgård och på berget Ararat sägs Noaks ark ha strandat. Den armeniska apostoliska ortodoxa kyrkan är världens äldsta nationalkyrka och här kan man besöka några av världens äldsta stenkyrkor och klippkloster.

Det ursprungliga Armenien sträckte sig under ett flertal sekel f. Kr. över ett område från Medelhavet till Kaspiska havet och omslöt allt från nuvarande Libanon till Azerbajdzjan och var då en stark konkurrent till det mäktiga Assyrien.

Förutom de dryga sex seklerna kring Kristi födelse har Armenien nästan alltid varit styrt av eller uppdelat mellan andra riken och de genom historien återkommande upprorsförsöken har så gott som alltid brutalt slagits ned. Detta har gett den armeniska identiteten en ständig närvaro av det historiska lidande som folket gått igenom under århundradenas lopp. Eftersom armenierna under en stor del av historien saknat ett oberoende styre har ledarskapet för nationen tagits över av den armeniska apostoliska kyrkan, som därmed utgjort en av grundpelarna i den armeniska identiteten.

I huvudstaden Jerevan finns lämningar från 700-talet f.Kr. vilket gör Jerevan till en av de äldsta kontinuerligt bebodda städerna i världen. 

Vi börjar dagen med en stadsrundtur och besöker bland annat Tsitsernakaberd, ett minnesmärke över det armeniska folkmordet 1915 samt det anslutande museet. Efteråt fortsätter vi till en lokal fruktmarknad och sedan vidare mot klosterkomplexet Etjmiadzin, som är huvudsäte för den armeniska apostoliska kyrkan. Katedralen härstammar från 300-talet och är byggd ovanpå en förkristen helig plats. Inte långt från Etjmiadzin ligger ruinerna från Zvartznots templet som blev uppfört under 600-talet och är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Här gör vi ett stopp på tillbakavägen till Jerevan. Övernattning i Jerevan.
Frukost.

Dag 3: Jerevan – Garni – Geghard – Jerevan
Vi börjar dagens utflykt med att ta oss till Garni-templet. Citadellet och det hedniska templet i Garni är ett pittoreskt monument från den hellenistiska eran och ett imponerande exempel på gammal armenisk arkitektur. Efter att Armenien utropats som en kristen stat år 301, användes troligtvis templet som sommarbostad för kungarna.

Nordöst om Garni, högre upp längs Azat-floden ligger Geghard-klostret. Klostret i Geghard grundades på 300-talet av Gregorius Upplysaren och är ett unikt arkitektoniskt byggnadsverk som är delvis hugget direkt ur berget med rum djupt inne i klippan. De spektakulära och mäktiga klipporna som omger klostret är en del av floden Azats trånga bergspass och är tillsammans med klostret ett världsarv. Kombinationen bildar en unik vy och är en av de mest besökta turistdestinationerna i Armenien.
Vi återvänder till Jerevan.
Frukost.

Dag 4: Jerevan – Sevan – Haghpat – Sadakhlo (gränspassage) – Tbilisi
Resan fortsätter till den vackra Sevan, en alpinsjö belägen 1900 meter över havet. Hit lockas Jerevanbor under varma sommardagar. Vi åker vidare till Dilidzjan som är den mest kända semesterorten i Armenien. Lokalbefolkningen säger att ”Om Paradiset hade berg, skogar och mineralkällor, då skulle det vara precis som Dilidzjan”.  
  
I bergen nära gränsen till Georgien finns ett av Armeniens vackraste kloster, Haghpat, byggd på 900-talet. Haghpat är vackert beläget i det bergiga landskapet och är upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Vid 17-tiden möter vi våra georgiska kollegor på gränsen och byter då guide och transportmedel.
Dagen avslutas i Tbilisi där vi övernattar på hotell. 
Frukost.

Dag 5: Tbilisi
Georgiens huvudstad Tbilisi har en lång och rik historia. Staden grundades på 400-talet och växte snabbt fram som en av de viktigaste städerna i Kaukasusområdet. Tbilisis betydelse ökade än mer med tiden tack vare dess läge längs sidenvägen. Detta bidrog också till den blandning av kulturer som fortfarande är tydlig i stadens äldre stadsdelar där kyrkor, moskéer och synagogor ligger tätt inpå varandra i en fascinerande blandning. I gamla stan längs Mtkvarifloden kan man även se de för Georgien typiska gamla små trähusen med vackra ornament och snickerier.

Dagens utflykt tar oss på en rundtur i gamla stan, där vi besöker Metekhikyrkan som härstammar från 1100-talet och som ligger vackert på en klippa med utsikt över floden Mtkvari. Vi fortsätter till Narikala-fortet som byggdes av perserna under 300-talet. Vandringen går genom smala gator, längs vilka souvenirbutiker ligger vägg i vägg med butiker som säljer traditionella georgiska mattor och hantverk. Vi tar oss vidare förbi den vackra katedralen Sioni från 1000-talet till det historiska museet och stadens konstmuseum där man kan se många av Georgiens mest kända konstföremål. Resten av dagen är fri för egna strövtåg. Ta en promenad längs Rustaveliavenyn, Tbilisis mest fashionabla gata. Längs denna aveny kan man se eleganta byggnader som härstammar från skiftet mellan 1800- och 1900-talet då Tbilisi växte fram som ett regionalt kulturellt centrum. Övernattning sker på hotell i Tbilisi.
Frukost.

Dag 6: Tbilisi – Mtskheta – Stepantsminda/Kazbegi
Vi börjar dagens utflykt med att ta oss till staden Mtskheta. De äldsta spåren efter mänskliga bosättningar på denna plats har daterats till 2 000 f.Kr. och Mtskheta fungerade som Georgiens huvudstad fram till 400-talet. Det var här som kristendomen utropades som statsreligion under 300-talet och stadens klosterkomplex är fortfarande huvudsäte för den georgiska ortodoxa kyrkan. Idag är Mtskheta en pittoresk småstad som ligger vid sammanflödet av floderna Kura och Aragvi.

Vi tar oss vidare till Dzjvarikyrkan som ligger i de omgivande bergen strax utanför Mtskheta. Kyrkan uppfördes år 586 och är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Från denna vackert utsmyckade och bevarade kyrka har man en strålande utsikt över den gamla huvudstaden. Vi får även möjlighet att göra ett besök på Svetiskhoveli katedralen där det sägs att Kristi mantel förvaras. 

Vår väg fortsätter längs Georgian Military Highway, en historisk väg som leder norrut in i de kaukasiska bergen. Vi stannar till vid den vackra borgen Ananuri, en borg från 1600-talet som varit skådeplats för flera slag och som är vackert placerad i bergen i den nordöstra delen av Georgien.  Vi övernattar i Stepantsminda, Kazbegi. 
Frukost, middag.

Dag 7: Stepantsminda – Gveleti vattenfall – Stepantsminda
Idag utforskar vi den pittoreska staden Kazbegi med dess fantastiska läge omgiven av höga berg. Härifrån tar vi en promenad på ca 2,5h genom vackra dalar och skogsleder som för oss till Samebakyrkan (Gergeti Trinity Church), varifrån vi har en hänförande utsikt mot berget Kazbek, som med sina 5 047 meter är ett av Georgiens högsta berg (det är möjligt att hyra en jeep till/från kyrkan mot tillägg). För den som vill finns det tid att under eftermiddagen vandra till vattenfallet Gveleti. 
Natten tillbringar vi i Stepantsminda.  
Frukost, middag.

Dag 8: Stepantsminda – Uplistsikhe – Gelati – Kutaisi
Resan fortsätter till Gori, som är mest känd som Josef Stalins födelseplats. Här kan man besöka Stalins födelsehem som nu fungerar som ett museum.
Vidare tar vi oss till grottbyn Uplistsikhe som är byggd på den klippiga västra stranden av Mtkvari floden. Här kan man se byggnader och tempel direkt uthuggna i klipporna, med anor från tidig järnålder till sen medeltid. Grottbyn utmärks av en unik kombination av stilar från olika kulturer samt den parallella förekomsten av hedniska och kristna tempel. 

Resan fortsätter sedan mot Kutaisi som är Georgiens näst största stad och ligger vid dynerna av Rionifloden omgiven av Imeretibergen och Samgurialislätten. På denna plats har det funnits bosättningar sedan 1300 f.Kr. 

Väl i Kutaisi besöker vi Bagratikatedralen och Gelatiklostret som grundades på 1000- respektive 1100-talen. Inne i katedralen förundras vi av dess vackra väggmålningar föreställandes helgon och georgiska monarker. Ett besök här gör det lätt att förstå varför detta område är upptaget på UNESCO:s världsarvslista. I Kutaisi övernattar vi på hotell.
Frukost, middag.

Dag 9: Kutaisi – Tskaltubo – Borjomi – Akhaltsikhe
Denna morgon åker vi till den närliggande staden Tskaltubo och besöker Prometheus grottan, (stängt på måndagar) en av Georgiens naturliga underverk. Vi får ta del av en vacker upplevelse och får se stalaktiter, stalagmiter, förstenade vattenfall, underjordiska floder och sjöar.  

På vägen till Akhaltsikhe stannar vi till i Borjomi-området och besöker Borjomiparken.  Vi äter middag och övernattar på ett trevligt hotell i centrala Akhaltsikhe.
Frukost, middag.

Dag 10: Akhaltsikhe – Vardzia – Tbilisi
Vi reser till den fascinerande grottstaden Vardzia som fullbordades under drottning Tamara (1184-1212). Grottstaden bestod av ett stort kloster och mer än 3 000 grottor som fungerade som bostäder och erbjöd skydd mot bland annat mongolerna. Den enda ingången till grottorna var genom några väl dolda tunnlar nära Mtkvari floden som rinner nedanför staden. Cirka två tredjedelar av staden förstördes under en jordbävning år 1283, men än idag finns 120 stenhus med cirka 400 rum bevarade.

På vägen tillbaka från Vardzia gör vi ett stopp i Khertvisi, en av de äldsta fästningarna i Georgien. Fästningens bygge påbörjades redan under 100-talet f.Kr. varefter den raserats och återuppbyggts flera gånger. De nuvarande murarna som omger fästningen byggdes under 1300-talet. Khertvisi ligger på en hög klippig kulle invid sammanflödet av floderna Mtkvari och Paravani. Till kvällen återvänder vi till Tbilisi för övernattning på hotell. 
Frukost, middag.

Dag 11: Tbilisi – Sighnaghi – Kvareli – Tbilisi
Efter frukost reser vi mot Kakheti. Kakhetiområdet utgör centrum för Georgiens vintillverkning. Georgien sägs vara vinets födelseplats och ordet vin lär ha sitt ursprung i sin georgiska motsvarighet ”gvino”. De bördiga dalarna i södra Kaukasien erbjuder idealiska förhållanden för vinproduktion och på grund av vinets långa historik i Georgien är vinodlandet nära sammanflätat med Georgiens nationella traditioner och identitet. 
Vi besöker även den idylliska byn Signagi, som charmar sina besökare med dess gamla byggnader, slingrande gator och bedårande panoramautsikt mot det östra Kaukasusmassivet. Vi besöker Bodbeklostret där Georgiens upplysare Sankt Nino är begravd. Klostret har även en mycket vacker trädgård.

Vi äter lunch hos en lokal familj som bjuder på hemlagad mat och vin och åker därefter tillbaka till hotellet i Tbilisi.
Frukost, lunch.

Dag 12: Hemresa
Transfer till flygplatsen.

 

Karta