Skip to main content

Bo som nomad

Status:
Bokning på förfrågan
Upplev nomadlivet i Mongoliet! Vi reser ut till mongolisk landsbygd och bor med en nomadfamilj för att ta del av deras vardag.

Dag 1:  Ankomst till Ulan Bator. Transfer till hotell. Halv- eller heldags stadsrundtur med guide finns som tillval.

Dag 2: Idag reser vi till en nomadfamilj. Lunch med familjen. Vi bekantar oss med området och nomadernas livsstil. Övernattning i egen ger (traditionellt tält) i närheten av familjen. Lunch, middag.

Dag 3-4: I likhet med nomaderna vaknar vi tidigt på morgonen. Dagens aktiviteter omfattar bl.a. komjölkning och vallning av får på hästrygg. Vi njuter av naturen och lär oss om de olika boskapsdjuren typiska för mongoliska hushåll. Vi lagar lunch tillsammans med familjen och lär oss även göra mejeriprodukter såsom yoghurt, ost mm. Vistelsens samtliga övernattningar sker på samma camp. Frukost, lunch, middag.

Dag 5: Transfer till Ulan Bator. Frukost.

Dag 6: Transfer till tågstation/flygplats för vidare resa.

Sök resa

Resa till Mongoliet

Vi hjälper gärna till med resan till Mongoliet. Välj mellan flyg, transsibiriska järnvägen eller kombinera dessa. Vänligen kontakta oss för att få förslag.

Nomadernas vett och etikett

Nomaderna är ett mycket traditionsrikt folk, vars traditioner delvis kan skilja sig från våra. Nedan följer några tips som är bra att tänka på när du vistas bland stäppens nomader.

  • Nomader är kända för sin gästfrihet. Acceptera alltid lite mat eller dryck. Du behöver inte äta allt, men det är oartigt att inte acceptera en gest av gästfrihet. Enligt mongoliska traditioner bör mat ges och tas emot med höger hand.
  • Det är mycket ovanligt att betala för att vistas i en Ger och ett erbjudande om betalning kan ses som förolämpande. Erbjud gärna en liten present i stället.
  • Bjud gärna små barn på godis eller ge dem något litet. De är nyfikna på den omvärld som de är så avskurna ifrån, varför även en mindre gåvor är mycket intressant och uppskattad.
  • Vissla aldrig i en mongolisk Ger då detta ses som oförenligt med god ton (oavsett hur väl du visslar).
  • Bland nomaderna är hatten av stor betydelse och symboliserar ägarens välgång och förmögenhet. Hantera därför andras hattar med respekt och undvik till exempel att placera dem på golvet.
  • Slutligen, om du rider i Mongoliet så sitt upp och av från vänster sida.

Visum

Utförliga visuminstruktioner anpassade till resan skickas i samband med bokning.

Pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresedagen och ska innehålla minst 6 tomma sidor. Kontrollera att passet är helt. Passen som börjat gå sönder godkänns inte och anses vara ogiltiga.

Informationen nedan gäller för nordiska medborgare om inget annat anges. Vänligen kontakta oss angående föreskrifter och regler för icke-nordiska medborgare.

Följande handlingar krävs för att ansöka om visum:

  • Pass i original (visumet stämplas in i passet/passkopior godkänns ej)
  • Ifylld visumansökan på engelska
  • 1 foto. Fotot ska vara nytaget, välliknande och av god kvalitet 

Visumansökan Mongoliet