Campvistelse i Mongoliet

Terelj nationalpark

Terelj är en del av det enorma Khan Khentii reservatet som har varit ett skyddat område sedan 1992.  Parken karakteriseras av stora klippformationer som ligger utspridda över parkens ängar mot en bakgrund av pinjeskogsbeklädda berg. Tereljs ängar täckta av edelweiss och en rad andra vilda blommor är en fröjd för naturälskare. Parkens genomsnittliga höjd är cirka 1 600 m.ö.h. och sträcker sig upp till 2 900 m.ö.h. Detta är en underbar plats att utforska till fots eller varför inte på hästrygg eller mountainbike. För den som vill finns även möjlighet till forsränning.

Dag 1 – Vi åker till Tereljlägret beläget i en vacker dalgång endast en timmes bilresa från Ulan Bator. Vi utforskar parkens mest spektakulära klippformationer, varav den mest kända kallas Turtle Rock, också känd som Melkhi Khad bland lokalbefolkningen, en intressant stenformation i form av en sköldpadda. Vi fortsätter med att vandra till Aryabal Templet, känt bland mongolerna som en helig plats för meditation. Övernattning i ett tältläger i närheten.

Dag 2 – Vi besöker en lokal nomadfamilj och får en inblick i hur de lever. Efter en trevlig lunch tar vi oss tillbaka till Ulan Bator.

​Pris per person vid 2 respektive 3-5 deltagare:
1 ​n​att/2 dagar: 2 750 kr resp. 2 350 kr
2 nätt/3 dagar: 3 750 kr resp. 3 450 kr

Tillägg:
Utflykt till Chinggis Khan-monumentet - 195 kr/person

Hustai naturreservat

Den 90 000 hektar stora nationalparken Hustai är mest känd för att inhysa världens enda bevarade vildhäst, Przewalskihästen (eller Takhi på mongoliska), som framgångsrikt återinförts i parken.  Hästen har en ljusgul ton, en kort svart man och är cirka 150 cm hög.

Hustai ståltserar med ett fantastiskt djurliv. Parken har bland annat mer än 40 arter av däggdjur, såsom kronhjort, mongoliska gasell, rådjur, vildsvin, vilda får, stenbock, murmeldjur, varg, lodjur, pallas katt och grävling. Det finns också över 200 fågelarter såsom kungsörn, svart stork och uggla.

Hustai har varierande landskap med berg, stäpp, sanddyner och våtmarker. Inom parkområdet finns dessutom många historiska lämningar, bland annat en samling av människoliknande figurer som härstammar från 500-700-talen, samt historiska gravplatser och gamla klosterruiner.

Dag 1 – Vi åker till Hustai (c:a 90 km) och utforskar parkens fantastiska natur. Vi får bland annat se de vilda Przewalskihästarna i deras naturliga miljö. Övernattning i ett tältläger i närheten.

Dag 2 – Efter frukost besöker vi Ongot med dess märkliga samling av människoliknande figurer som härstammar från 500-700-talen. Därefter återresa till Ulan Bator.

​Pris per person vid 2 respektive 3-5 deltagare:
1 ​n​att/2 dagar: 3 450  kr resp. 2 850 kr
2 nätt/3 dagar: 4 350 kr resp. 3 850 kr

Gun Galuut naturreservat (endast under perioden 01 maj - 01 oktober)

Gun Galuut är ett av de mest populära naturreservaten i Mongoliet. Reservatet har en enastående flora och fauna med höga berg, vackra sjöar, floder och våtmarker. Våtmarkerna är ett paradis för såväl fåglar som för den fågelintresserade och är hem för flera sällsynta fågelarter, såsom siberisk trana, röd falk och grå gam. I reservatet finns dessutom fler än 60 däggdjursarter, exempelvis varg och det vilda argalifåret. Besökare kan förutom att njuta av naturen även ägna sig åt forsränning, fiske, vandring, häst- och kamelridning. Att åka till Gun Galuut är en sann naturupplevelse.

Dag 1 – Vi tar oss till Gun Galuut reservatet där vi besöker sjöarna Ayaga och Ikh-Gun och skådar det fantastiska fågellivet. Vi avslutar dagen på berget Baitz där vi njuter av utsikten och förhoppningsvis får syn på flera djurarter. Vi övernattar i ett tältläger i närheten av reservatet.

Dag 2 – Efter frukost beger vi oss till nationalparken Terelj och njuter av dess vackra natur och fantastiska vyer. Vi besöker även klostret Aryabal. Därefter återvänder vi till Ulan Bator.

​Pris per person vid 2 respektive 3-5 deltagare:
1 ​n​att/2 dagar: 3 550  kr resp. 2 650 kr
2 nätt/3 dagar: 4 350 kr resp. 3 850 kr

Tillägg:
Utflykt till Chinggis Khan-monumentet - 195 kr/person

Terelj nationalpark och Gun Galuut naturreservat 2 nätter/3 dagar

Dag 1 - Terelj nationalpark
Terelj är en del av det enorma Khan Khentii reservatet som har varit ett skyddat område sedan 1992.  Parken karakteriseras av stora klippformationer som ligger utspridda över parkens ängar mot en bakgrund av pinjeskogsbeklädda berg. Tereljs ängar är täckta av edelweiss och en rad andra vilda blommor och en fröjd för naturälskare. Parkens genomsnittliga höjd är cirka 1 600 m.ö.h. och sträcker sig ända upp till 2 900 m.ö.h. Detta är en underbar plats att utforska till fots eller varför inte på hästrygg eller mountainbike. För den som vill finns även möjlighet till forsränning.

Vi åker till Tereljlägret beläget i en vacker dalgång endast en timmes bilresa från Ulan Bator. Vi utforskar parkens mest spektakulära klippformationer, varav den mest kända kallas Turtle Rock, också känd som Melkhi Khad bland lokalbefolkningen, en intressant stenformation i form av en sköldpadda. Efter lunch fortsätter vi med att vandra till Aryabal Templet, känt bland mongolerna som en helig plats för meditation. Vi besöker också en lokal nomadfamilj och får en inblick i deras vardagliga liv. Övernattning på camp i närheten.

Dag 2 - Chinggis Khan-monumentet och Gun Galuut naturreservat
Idag tar vi oss till Gun Galuut, ett av de mest populära naturreservaten i Mongoliet. Under vägen besöker vi det numera välkända  Chinggis Khan-monumentet.

Reservatet har en enastående flora och fauna med höga berg, vackra sjöar, floder och våtmarker. Våtmarkerna är ett paradis för såväl fåglar som för den fågelintresserade och är hem för flera sällsynta fågelarter, såsom siberisk trana, röd falk och grå gam. I reservatet finns dessutom fler än 60 däggdjursarter, exempelvis varg och det vilda argalifåret. Besökare kan förutom att njuta av naturen även ägna sig åt forsränning, fiske, vandring, häst- och kamelridning. Att åka till Gun Galuut är en sann naturupplevelse.

Vi besöker sjöarna Ayaga och Ikh-Gun och skådar det fantastiska fågellivet. Dagen avslutas på berget Baitz där vi njuter av utsikten och förhoppningsvis får syn på flera djurarter. Vi övernattar i ett tältläger i närheten av reservatet.

Dag 3
Frukost och transfer tillbaka till Ulan Bator.

​Pris per person vid 2 respektive 3-5 deltagare:
2 nätt/3 dagar: 5 150 kr resp. 4 750 kr

Priser inkluderar:
- Inkvartering i tältläger
- Privat engelsktalande guide
- Samtliga inträdesavgifter enligt program
- Transporter enligt program
- Helpension (lunch dag 1 – frukost dag 3)

Kontakta oss

Adress:
Östresor
Kungsholmsgatan 14

112 27 Stockholm