Skip to main content

Israel

Sök resa

Om Israel

Resa till Israel
Israel


Israel är kontrasternas land. Få länder har så många historiska platser och sevärdheter. Jerusalem, med Oljeberget, Klagomuren, Tempelberget och Via Dolorosa. Genesarets sjö, Nasaret och krubban i Betlehem, den mäktiga klippfästningen Masada och korsriddarlämningar.
Men i Israel finns även milslånga sandstränder, moderna städer, spa-anläggningar, teatrar och nattklubbar. Och givet landets begränsade storlek (till ytan ungefär lika stort som Småland) är det lätt att ta sig runt.


Trots att Israel är litet uppvisar det en stor variation av landskapstyper. Negev i söder domineras av bergs- och ökenområden. Landskapet i de centrala delarna är platt och domineras av jordbruksbygder, medan det natursköna Galiléen i norr är höglänt med snö om vintern och storslagna vyer över Hermonberget och Gennesarets sjö. Och den ständiga närheten till stränder gör att den som vill kan slappa vid Medelhavet, flyta på Döda havets salta yta eller dyka bland Eilatbuktens vackra korallrev.
En resa till Israel erbjuder något för alla. Kontakta oss så sätter vi ihop din drömresa.


Bra att veta
In- och utresebestämmelser
Svenska medborgare behöver inte visum för att resa som turist till Israel upp till 90 dagar. Ditt pass måste dock vara giltigt minst 6 månader efter inresedatum och du måste ha en returbiljett.


Vid inresa
Vid inresa till Israel får resenärer rutinmässigt svara på frågor om syftet med sin resa. Om resenären har stämplar i passet från länder som Israel inte har diplomatiska förbindelser med (exempelvis Iran, Syrien eller Libanon) kan få en grundligare utfrågning.


Lokala lagar och sedvänjor
Israel är ett modernt land och sociala situationer är relativt informella. Klädseln är generellt ledig, i synnerhet under den varma delen av året, och ingen särskild klädsel behöver bäras annat än vid religiösa platser.
Vid besök på religiösa platser bör man bära kläder som täcker axlar och knän. Som kvinna är det rekommenderat att ha med sig en sjal som man kan svepa in sig i vid behov.


Kommunikationsmedel
Kollektivtrafik utgörs i huvudsak av tåg, buss och minibussar (kallade sherut). Det enkelt att hyra bil och taxi är billig jämfört med Sverige. Det är dock i regel inte möjligt att betala med kort, utan kontanter rekommenderas.


Sabbaten, som börjar vid solnedgången på fredagen och slutar vid solnedgången på lördagen, är Israels stora vilodag. Under sabbat är de flesta banker och företag stängda och likaså de flesta allmänna kommunikationsmedel och man är istället hänvisad till taxi. Restauranger och nattklubbar är dock öppna även på helgdagar.
Kranvattnet är drickbart i hela Israel och tillgången till internet är mycket god (även i offentliga miljöer genom WiFi / hotspots).