Skicka bokningsförfrågan

Vänligen skicka en bokningsförfrågan genom vårt formulär.

Formulär
Östresor erbjuder skräddarsydda resor till Kaliningrad.

Meddela dina/era önskemål så återkommer vid med ett prisfölag helt anpassat efter dig/er! 

Königsberg, som Kaliningrad tidigare hette, grundades av germanska korsriddare under 1200-talet. Staden blev så småningom huvudstad i Ostpreussen och en av norra Europas mer betydelsefulla städer.

Staden förstördes till stor del under andra världskriget och återuppstod efter kriget som en sovjetisk stad uppkallad efter revolutionären Kalinin. Efterkrigsfasaden blev sovjetiskt grå och mycket av stadens forna prakt gick förlorad.

Sovjettidens Kaliningrad har dock på senare år genomgått en påtaglig förvandling. Regionen kring Kaliningrad fungerar idag som en ekonomisk frizon och lockar många internationella investerare, bland annat på grund av fördelaktiga tullregler och dess geografiska läge. Arbetslösheten är låg och tillväxten är bland de högsta i Ryssland. Särskilt vid Pobedytorget märks framgångarna. Här glittrar den nybyggda rysk-ortodoxa katedralens gyllene lökkupoler över skateboardåkare och glassiga shoppingcenter. Ett stenkast därifrån återfinner man den gamla preussiska stadsdelen Amalienau med sina pampiga jugendvillor belägna i vackra trädgårdar.

Andra sevärdheter som vittnar om stadens praktfulla historia är katedralen och stadens portar, som en gång var en del av den mur som omgärdade Königsberg. Katedralen har på senare år restaurerats och inuti kan man avnjuta vacker orgelmusik i en ståtlig inramning. I anslutning till katedralen finns ett museum tillägnat stadens stora son, filosofen och matematikern Immanuel Kant, som också ligger begravd bredvid katedralen.

Några kilometer utanför Kaliningrad finner man badorten Svetlogorsk, det gamla Ostpreussiska Rauschen. Orten står som en arkitektonisk påminnelse om Ostpreussen med sina ståtliga jugendvillor, hotell, pensionat och linbana ner till strandpromenad och den ljuvliga sandstranden. Här badade Preussens välbärgade för hundra år sedan och den gamla charmen är synnerligen väl bevarad.

Kuriska näset, som är ett måste att besöka, utgörs av en smal landremsa med unik och storslagen natur, böljande sanddyner och fina sandstränder. På insidan ligger Kuriska Lagunen, som omgärdas av vidsträckta stränder och små fiskesamhällen. Kuriska Näset är klassat som nationalpark och är upptaget på UNESCO:s världsarvslista.