Skip to main content

Rundresa – Klassiska Georgien

Status:
Bokning på förfrågan
Rundresa - Georgien
Resmål: Tbilisi, Mtskheta, Gori, Uplistsikhe, Kutaisi, Batumi, Bakuriani, Vardzia, Borjomi, Kazbegi, Kakheti, Signagi.

Denna resa ger en utmärkt inblick i Georgien, dess urgamla historia och kultur, medeltida kyrkor och dess skiftande och vackra natur. Resan tar dig från huvudstaden Tbilisi till de kaukasiska bergen och Svarta Havet. Njut av den lokala gästfriheten och den fantastiskt goda maten!

 

 

 

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 – Avresa till Tbilisi
Ankomst till Tbilisi sent på kvällen dag 1 eller tidig morgon dag 2.

Dag 2 – Tbilisi
Georgiens huvudstad Tbilisi har en lång och rik historia. Staden grundades på 400-talet och växte snabbt fram som en av de viktigaste städerna i Kaukasus området. Tbilisis betydelse ökade än mer med tiden tack vare dess läge längs sidenvägen. Detta bidrog också till den blandning av kulturer som fortfarande är tydlig i stadens äldre stadsdelar där kyrkor, moskéer och synagogor ligger tätt inpå varandra i en fascinerande blandning. I gamla stan längs Mtkvarifloden kan man även se de för Georgien typiska gamla små trähusen med vackra ornament och snickerier.

Dagens utflykt tar oss på en rundtur i gamla stan, där vi besöker Metekhikyrkan som härstammar från 1100-talet och som ligger vackert på en klippa med utsikt över floden Mtkvari. Vi fortsätter till Narikala-fortet som byggdes av perserna under 300-talet. Vandringen går genom smala gator, längs vilka souvenirbutiker ligger vägg i vägg med butiker som säljer traditionella georgiska mattor och hantverk. Vi tar oss vidare förbi den vackra katedralen Sioni från 1000-talet till det historiska museet och stadens konstmuseum där man kan se många av Georgiens mest kända konstföremål. Utflykten avslutas med en promenad längs Rustaveli avenyn, Tbilisis mest fashionabla gata. Längs denna aveny kan man se eleganta byggnader som härstammar från skiftet mellan 1800- och 1900-talet då Tbilisi växte fram som ett regionalt kulturellt centrum. Frukost.

Dag 3 – Tbilisi – Mtskheta – Kutaisi
Vi börjar dagens utflykt med att ta oss till staden Mtskheta. De äldsta spåren efter mänskliga bosättningar på denna plats har daterats till 2 000 f.Kr. och Mtskheta fungerade som Georgiens huvudstad fram till 400-talet. Det var här som kristendomen utropades som statsreligion under 300-talet och stadens klosterkomplex är fortfarande huvudsäte för den georgiska ortodoxa kyrkan. Idag är Mtskheta en pittoresk småstad som ligger vid sammanflödet av floderna Kura och Aragvi.

Vi tar oss vidare till Dzjvarikyrkan som ligger i de omgivande bergen strax utanför Mtskheta. Kyrkan uppfördes år 586 och är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Från denna vackert utsmyckade och bevarade kyrka har man en strålande utsikt över den gamla huvudstaden.  Vi får även möjlighet att göra ett besök på Svetiskhoveli katedralen.

Resan fortsätter sedan mot Kutaisi som är Georgiens näst största stad som ligger vid dynerna av Rionifloden omgiven av Imeretibergen och Samgurialislätten. På denna plats har det funnits bosättningar sedan 1300 f.Kr. Vi besöker Bagratikatedralen och Gelatiklostret som grundades på 1000- respektive 1100-talen. Inne i katedralen förundras vi av dess vackra väggmålningar föreställandes helgon och georgiska monarker. Ett besök här gör det lätt att förstå varför detta område är upptaget på UNESCOs världsarvslista. I Kutaisi övernattar vi på ett mysigt familjeägt pensionat. Frukost, middag.

Dag 4 – Kutaisi  – Tskaltubo  – Batumi
På morgonen kör vi till närliggande staden Tskaltubo och besöker Prometheus grottan, en av Georgiens naturliga underverk. Vi får ta del av en vacker upplevelse och får se stalaktiter, stalagmiter, förstenade vattenfall, underjordiska floder och sjöar.

Resan fortsätter vidare till staden Batumi som ligger vackert belägen mellan Svarta Havskusten och de kaukasiska bergen. Dagens Batumi jämförs med bl.a. Barcelona på grund av dess nyskapande arkitektur och livfulla stämning. Vi utforskar Batumi och ser bland annat gamla stan, Batumi Piazza och Neptuntorget. Övernattning på hotell. Frukost.

Dag 5 – Batumi  –  Borjomi  –  Akhaltsikhe
Vi reser till Borjomi-området, varifrån kommer det välkända och hälsosamma mineralvattnet Borjomi som vi provsmakar. Middag och övernattning på ett trevligt hotell i centrala Akhaltsikhe. Frukost, middag.

Dag 6 – Akhaltsikhe – Vardzia – Akhaltsikhe
Vi reser till den fascinerande grottstaden Vardzia som fullbordades under drottning Tamara (1184-1212). Grottstaden bestod av ett stort kloster och mer än 3 000 grottor som fungerade som bostäder och erbjöd skydd mot bland annat mongolerna. Den enda tillgången till grottorna var genom några väl dolda tunnlar nära Mtkvari floden som rinner nedanför staden. Cirka två tredjedelar av staden förstördes under en jordbävning år 1283, men än idag finns 120 stenhus med cirka 400 rum bevarade.

På vägen tillbaka från Vardzia gör vi ett stopp i  Khertvisi, en av de äldsta fästningarna i Georgien. Fästningens bygge påbörjades redan under 100-talet f.Kr. varefter den raserats och återuppbyggts flera gånger. De nuvarande murarna som omger fästningen byggdes under 1300-talet. Khertvisi ligger på en hög klippig kulle invid sammanflödet av floderna Mtkvari och Paravani. Till kvällen återvänder vi till Akhaltsikhe. Frukost, middag.

Dag 7  – Bakuriani  – Gori – Uplistsikhe – Stepantsminda (Kazbegi)
Resan fortsätter till Gori, som är mest känd som Josef Stalins födelseplats. Här kan man besöka Stalins födelsehem som nu fungerar som ett museum.
Vidare tar vi oss till grottbyn Uplistsikhe som är byggd på den klippiga västra stranden av Mtkvari floden. Här kan man se byggnader och tempel direkt uthuggna i klipporna, med anor från tidig järnålder till sen medeltid. Grottbyn utmärks av en unik kombination av stilar från olika kulturer samt den parallella förekomsten av hedniska och kristna tempel.

Vi fortsätter färdas längs Georgian Military Highway, en historisk väg som leder norrut in i de kaukasiska bergen. Vi stannar till vid den vackra borgen Ananuri, en borg från 1600-talet som varit skådeplats för flera slag och som är vackert placerad i bergen i den nordöstra delen av Georgien.  Vi övernattar på ett hotell i Kazbegi. Frukost, middag.

Dag 8  – Kazbegi  – Tbilisi
Vi fortsätter färdas längst Tergi floden och genom det storartade och dramatiska landskapet till vi når Kazbegi.  Härifrån tar vi en promenad på ca 2,5h genom vackra dalar och skogsleder som för oss till Sameba kyrkan, varifrån vi har en hänförande utsikt mot berget Kazbek, som med sina 5 047 meter är ett av Georgiens högsta berg. På kvällen återvänder vi till Tbilisi. Frukost.

Dag 9 – Tbilisi – Signaghi, Kakhetiprovinsen
Efter frukost reser vi mot Kakheti. Kakheti området utgör centrum för Georgiens vintillverkning. Georgien sägs vara vinets födelseplats och ordet vin lär ha sitt ursprung i sin georgiska motsvarighet ”gvino”. De bördiga dalarna i södra Kaukasien erbjuder idealiska förhållanden för vinproduktion och på grund av vinets långa historik i Georgien är vinodlandet nära sammanflätat med Georgiens nationella traditioner och identitet. 

Vi besöker även den idylliska byn Signagi, som charmar sina besökare med dess gamla byggnader, slingrande gator och bedårande panoramautsikt mot det östra Kaukasus massivet.

Vi äter lunch hos en lokal familj som bjuder på hemlagad mat och vin. Resan fortsätter till 1500-tals citadellet Gremi, som är allt som överlevt efter den en gång blomstrande staden med samma namn. Gremi var huvudstad i Konungariket Kakheti under 1600- och 1700-talen och utgjorde en livlig handelsstad längs sidenvägen fram till att staden jämnades med marken av den persiska armén år 1615. Vi stannar också till vid Alaverdikadetralen som byggdes i början av 1100-talet av den kathekiska kungen Kvirike den store.  Vi avsluta vår dag i Tbilisi. Frukost, lunch.

Dag 10 – Hemfärd
Transfer till flygplatsen.

Östresor förbehåller sig rätten till ändringar.

Visum

Visum
EU-medborgare behöver inte visum till Georgien. 

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.