Skip to main content

Klassiska Mongoliet 10 dagar

Status:
Bokning på förfrågan
​Vår rundresa i Mongoliet tar dig genom landets historia, kultur och det genuina nomadlivet.Pris per person: fr. 16 950 kr 

​Bra att veta:
- Min 3 – max 15 deltagare 
- Resan genomförs i en grupp med deltagare från olika länder 
- Boende i Ulan Bator ingår inte i priset, kontakta oss för förslag

I priset ingår:
- Transfer till och från flygplatsen/tågstationen
- Engelsktalande guide under samtliga utflykter
- Boende på camp utanför Ulan Bator enligt resplanen
- Frukost, lunch och middag enligt program
- Transport under utflykterna (buss i stadsmiljö och fyrhjulsdrivet fordon utanför städerna)
- Samtliga utflykter enligt program
- Samtliga inträdesavgifter under utflykterna
- En flaska vatten per dag

Enkelrumstillägg: 1 550 kr (avser boende utanför Ulan Bator)

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 – Ulan Bator
Ankomst till Ulan Bator och transfer till hotell. Halv- eller heldags stadsrundtur med guide finns som tillval.

Dag 2 – Ulan Bator och Gobiöknen (220 km)
Efter en tidig frukost beger vi oss i riktning mot Gobiöknen. På vägen stannar vi till vid Baga Gazriin Chuluu, ett dramatiskt och vackert område som påminner om ett ökenlandskap. Områdets klippformationer har länge ansetts heliga av lokalbefolkningen och omgärdas av en rad legender, exempelvis att Djingis Khan hämtade kraft från dessa klippformationer inför sina erövringar. Vi besöker även ruinerna efter Sum Khukh Burd templet, som byggdes av mongoler på den lilla ön i sjön Burd. Natten tillbringar vi i traditionella Mongoliska gers (tält) i ett tältläger i Gobiöknen. Lunch, middag.

Dag 3 – Tsagaan Suvarga (280 km)
Efter en frukost i det mongoliska lägret åker vi till de höga kalstensformationerna Tsagaan Suvarga, som närmast påminner om ett månlandskap. I nära anslutning finns även flera tusen år gamla hällristningar att beskåda. Vi äter lunch på vägen och återvänder till lägret på kvällen. Frukost, lunch, middag.

Dag 4 – Södra Gobiöknen och Eagle Valley (280 km)
Vi beger oss på en heldagsutflykt till södra Gobiöknen och nationalparken som brukar kallas Eagle Valley, känd för sina fantastiska Kungsörnar. Bergen som omger dalen är också hemvist för de vilda argalifåren, som kan ses tidigt på morgonen när de går längs bergssluttningarna. Här får vi möjlighet att vandra runt, njuta av det spektakulära landskapet och ta fantastiska foton. Vi intar en picknick i nationalparken. På kvällen återvänder vi till lägret. Frukost, lunch, middag.

Dag 5 – Khongor (200 km)
På morgonen beger vi oss till Khongors sanddyner. Detta vackra område förkroppsligar Mongoliets omväxlande landskap med dess ökenliknande sanddyner, inramade av karga berg. Detta område utgör Mongoliets största sanddyner, som når höjder på cirka 800 meter och lokalt kallas "Singing Dunes". Vi äter lunch på vägen och återvänder till lägret i tid för middag. Frukost, lunch, middag.

Dag 6 – Södra Gobiöknen och BayanZag (150 km)
Efter en tidig frukost åker vi i riktning mot Karakorum. På vägen besöker vi BayanZag som även kallas Flaming Cliffs för sin röda glödande färg. Området är känt för dess stora antal Dinosaurieskelett och det var här som man hittade världens första Dinosaurieägget. Vi får även tillfälle att besöka en Kamelfarm där man kan prova på att rida på kamelerna. Natten spenderar vi i ett läger i närheten av BayanZag. Frukost, lunch, middag.

Dag 7 – Middle Gobi och Ongyn Khiid (150 km)
Vi färdas norrut till floden Ongi. Längs floden ligger ruinerna efter de två buddhistiska templen, Barlim och Khutagd Khiid. De stalinistiska utrensningarna innebar slutet för dessa heliga platser som tidigare var hem för mer än 500 munkar. Ruinerna efter dessa tempel kvarstår dock som intressanta besöksplatser. Natten tillbringar vi i ett läger i närheten. Frukost, lunch, middag.

Dag 8 – Karakorum (300 km)
Efter frukost i lägret tar vi oss till Karakorum som var det mongoliska rikets centralpunkt och Djingis Khans säte under 1200-talet. Vi utforskar Erdene-Zuu som en gång var ett av de största klostren i det mongoliska riket. Klostret förstördes delvis på 1930-talet, men det är fortfarande mycket intressant att vandra runt bland de kvarstående byggnaderna. Här kan man se utsökta exempel på Buddistiska ikoner som härstammar från 1500-talet. På kvällen samlas vi i vårt tältläger och beskådar en bågskyttetävling innan vi avnjuter en gemensam middag. Frukost, lunch, middag.

Dag 9 – Tillbaka till Ulan Bator (380 km)
Efter frukost återvänder vi till Ulan Bator. Frukost, lunch.

Dag 10 – Hemresa

Resa till Mongoliet

Vi hjälper gärna till med resan till Mongoliet. Välj mellan flyg, transsibiriska järnvägen eller kombinera dessa. Vänligen kontakta oss för prisuppgift.

Nomadernas vett och etikett

Nomaderna är ett mycket traditionsrikt folk, vars traditioner delvis kan skilja sig från våra. Nedan följer några tips som är bra att tänka på när du vistas bland stäppens nomader.

  • Nomader är kända för sin gästfrihet. Acceptera alltid lite mat eller dryck. Du behöver inte äta allt, men det är oartigt att inte acceptera en gest av gästfrihet. Enligt mongoliska traditioner bör mat ges och tas emot med höger hand.
  • Det är mycket ovanligt att betala för att vistas i en Ger och ett erbjudande om betalning kan ses som förolämpande. Erbjud gärna en liten present i stället.
  • Bjud gärna små barn på godis eller ge dem något litet. De är nyfikna på den omvärld som de är så avskurna ifrån, varför även en mindre gåvor är mycket intressant och uppskattad.
  • Vissla aldrig i en mongolisk Ger då detta ses som oförenligt med god ton (oavsett hur väl du visslar).
  • Bland nomaderna är hatten av stor betydelse och symboliserar ägarens välgång och förmögenhet. Hantera därför andras hattar med respekt och undvik till exempel att placera dem på golvet.
  • Slutligen, om du rider i Mongoliet så sitt upp och av från vänster sida.

Visum

Utförliga visuminstruktioner anpassade till resan skickas i samband med bokning.

Pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresedagen och ska innehålla minst 6 tomma sidor. Kontrollera att passet är helt. Passen som börjat gå sönder godkänns inte och anses vara ogiltiga.

Informationen nedan gäller för nordiska medborgare om inget annat anges. Vänligen kontakta oss angående föreskrifter och regler för icke-nordiska medborgare.

Följande handlingar krävs för att ansöka om visum:

  • Pass i original (visumet stämplas in i passet/passkopior godkänns ej)
  • Ifylld visumansökan på engelska
  • 1 foto. Fotot ska vara nytaget, välliknande och av god kvalitet 

Visumansökan Mongoliet