Lviv – arkitektonisk pärla i Europa

Resa till Lviv

I västra Ukraina vid foten av Karpaterna ligger denna stad som under det senaste seklet kallats Lviv, Lwów, Lvov och Lemberg. Lviv har under olika perioder tillhört Kievriket, Polen-Litauen, Österrike-Ungern, Ryssland, Polen, Sovjetunionen och idag Ukraina. Stadens brokiga historia återspeglas överallt och gör staden till otroligt intressant och spännande. På vissa ställen kan man fortfarande se de gamla butiksskyltarna skrivna på ukrainska, tyska, polska och jiddisch. Man kan även hitta svenska kopplingar till Lviv. Stadens universitet grundades på 1600-talet av Jan II Kazimierz Wasa, son till Sigismund III Vasa och staden erövrades tillfälligt av Karl XII år 1704, fem år före slaget vid Poltava.

Östresor välkomnar er att följa med till denna eleganta och historiska stad, på gränsen mellan det gamla och det nya och mellan öst och väst. Lvivs stadskärna utgör en kulturhistorisk skattkammare, som uppvisar en rad sevärdheter och en skiftande arkitektur, vilket resulterat i att den sedan 1998 är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Avresedatum: året runt

Pris: vänligen kontakta oss för prisuppgift

Vi skräddarsyr resor till Lviv för både individuella resenärer och grupper.

Förslag på dagsprogram

Dag 1 – Ankomst i Lviv
Vår guide berättar kort om Lviv på vägen till Vysoky Zamok (höga slottet), en slottsruin belägen på en höjd i utkanten av stadskärnan. Det var här som Prins Danylo av Galicien, grundare av staden Lviv, byggde sitt slott under 1200-talet. Slottet förstärktes under åren och kom att fungera som en fortifikation och förstördes kraftigt av Karl den XIIs arme. Från denna höjd har vi en panoramautsikt över staden och kan såväl orientera oss som betrakta den vackra staden i sin helhet. Vi beskådar den fina utsikten en stund och sedan åker mot vårt hotell som ligger i gamla stan.

Dag 2 – Stadsrundtur – Operahuset – Lychakiv
Efter frukost tar vår guide med oss ut på en stadsrundtur. Vi börjar med att promenera längs kullerstensgatorna i den gamla stadskärnan och njuter av den charmerande atmosfären. Här blandas gotiska inslag med barock, renässans och jugendstil. Vi tar oss bland annat till det gamla marknadstorget (Ploscha Rynok) som är omgivet av 44 vackra hus från 15- och 1600-talen. Här ligger även stadshuset, med dess 65 meter höga torn, i vilket man kan gå upp för en hänförande utsikt över staden. Vår guide visar oss runt bland torgets byggnader, varav flera har ett fascinerande förflutet. Vi besöker även de vackra romersk-katolska och grekisk-katolska kyrkorna och får en inblick i deras händelserika historik. På väg mot Lvivs omtalade opera passerar vi monumentet för Taras Sjevtjenko som ofta beskrivs som den ukrainska litteraturens fader. Väl framme vid operahuset tar vi oss in för att betrakta dess fantastiskt vackra interiör. Operahuset byggdes i slutet av 1800-talet ovanpå Poltvafloden, som här flyter under jorden. För den som är intresserad av balett eller opera rekommenderas att besöka en föreställning.

Efter lunch avslutar vi turen med ett besök i den ovanligt praktfulla kyrkogården Lychakiv, som öppnades år 1786. Förutom att vara väldigt vacker är denna kyrkogård viloplats för många av stadens viktigaste personer och en guidad tur förbi deras gravplatser sätter en påfallande personlig prägel på stadens historia.

Dag 3 – Zhovkva – Zolochiv-slottet
Vi börjar vår dag med en färd till staden Zhovkva, som ligger ca 31 km utanför Lviv. Staden har mycket rik och intressant historia och har varit befolkad sedan 1400-talet. Zhovkva låg i korsningen av flera viktiga handelsvägar och var en residensstad för flera historiskt betydelsefulla personer. Här bodde bland annat den polske kungen Johan III Sobieski och den ryske tsaren Peter den store. Sobieski strävade efter ett närmande till Sverige för att ömsesidigt stärka de båda staterna mot det växande ryska hotet. Hans efterträdare den sachsiske August den starke krossade dessa planer och drog istället in Polen i krig mot Karl XII på Rysslands sida. Även Peter den store tillbringade mycket tid i Zhovkva, där han i sitt militära högkvarter utvecklade den strategiska planen för att besegra Karl XII.

Turen avslutas med ett besök på Zolochiv-slottet, som tillhörde Sobieski-släkten och byggdes år 1634-1636 med hjälp av förslavade krimtatarer. Under den tid då området tillhörde Österrike-Ungern förvandlades slottet till ett fängelse och förblev så även under Stalins regim. En av de mest intressanta sektionerna av slottet är det kinesisk inspirerade huset som Johan III Sobieski lät bygga som gåva till hans franskfödda fru Maria Kazimiera d'Arquien.
Besök på öl-museum med öl-provning (mot tillägg)

Under den 2 timmar långa utflykten får vi lära oss om ölets historia. Museet ligger vägg i vägg med stadens bryggeri och här har man bryggt öl sedan 1400-talet. Under turen lär vi oss allt om den uråldriga brygg-konsten, samt dess framväxt i Lviv. Avslutningsvis provsmakar vi några av de lokala ölsorterna i museets egna ölhall.

Dag 4 – Hemresa

Kontakta oss

Adress:
Östresor
Kungsholmsgatan 14

112 27 Stockholm