Skip to main content

Mongoliet

Sök resa

Om Mongoliet

Resor till Mongoliet

Mongoliet är ett av världens största och mest glesbefolkade länder. Landskapet är otroligt varierande och bedårande vackert. Med en yta cirka 3,5 gånger så stor som Sveriges och mindre än 100 mil asfalterade vägar kan Mongoliet bjuda på genuina naturupplevelser i de orörda och vidsträckta landskapen.

Mongolerna uppnådde ryktbarhet under 1200-talet när de under Djingis Khans styre erövrade ett område som sträckte sig från östra Europa ända till Beijing. Den mongoliska storhetstiden varade under ett par sekel varefter mongolerna drog sig tillbaka till sitt ursprungliga stäpplandskap.

Den som besöker Mongoliet bör åka ut till en camp på den mongoliska stäppen och uppleva det genuina nomadlivet. Nästan hälften av befolkningen lever fortfarande som nomader och här kan man ta del av en livsstil som knappt förändrats under de senaste tusen åren. Det är en överväldigande upplevelse att besöka den tysta och karga stäppen som sträcker sig så långt ögat når. Nomaderna är mycket gästfria och visar med stolthet och glädje upp sin livsstil, sina sedvänjor och sin boskapsskötsel.

Mongoliet har ett inlandsklimat där variationerna i temperatur mellan årstiderna är påtagliga, även mellan dag och natt kan temperaturerna variera upp till 30 grader. Med sina drygat 270 soldagar per år brukar Mongoliet kallas landet med den blåa himlen. Landet ligger i en ekologisk övergångszon, där Sibiriens södra urskogar övergår i Centralasiens öken- och stäpplandskap. Detta gör landskapet unikt med en säregen flora och fauna.

Mongoliets varierande landskapsbild gör att landet har ett mycket rikt djurliv. I det bergiga landskapet i väster kan man se stenbock, Argalifår (världens största viltlevande får med jättelika horn) och den unika snöleoparden. I landets södra ökenlandskap lever kameler, åsnor och jakar. I Mongoliets östra stäpper kan man se det vilda kattdjuret Pallaskatt, Saigaantilop, falk och örn.

Klassiska Mongoliet 10 dagar

Upptäck natursköna Mongoliet på vår 10-dagars rundresa. Vi besöker bl.a. Gobiöknen, Karakorum och Ulan Bator. Passa på och påbörja din resa med transs...

Bokning på förfrågan Läs mer

Klassiska Mongoliet 15 dagar

Upplev spännande platser på vår rundresa Klassiska Mongoliet! Vi besöker bl.a. Gobiöknen, Karakorum, Hustai och huvudstaden Ulan Bator.

Bokning på förfrågan Läs mer

Mongoliet på hästrygg

Resa genom Terelj, en del av det enorma Khan Khentii reservatet i Mongoliet. - Under denna resa rider vi genom Terelj, en del av det enorm...

Bokning på förfrågan Läs mer

Vandring runt sjöarnas dal

Vandring runt sjöarnas dal - Mongoliet är ett av världens största och mest glesbefolkade länder. Detta fascinerande och oerhört vackra lan...

Bokning på förfrågan Läs mer

Campvistelse i Mongoliet

Bo på en ger camp i Mongoliet under din resa längs transsibiriska järnvägen. Vi arrangerar vistelser i ​Terelj nationalpark, Gun Galuut naturres...

Bo som nomad

Upplev nomadlivet i Mongoliet! Vi reser ut till mongolisk landsbygd och bor med en nomadfamilj för att ta del av deras vardag.

Bokning på förfrågan Läs mer

Fotoresa till Mongoliet med nomadlivet i fokus

Vi besöker bland annat Ulan Bator, Hustai naturreservat, Elsen Tasarhai, Karakorum Erdene Zuu och Ugiy-sjön.

Motorcykel i Gobiöknen

Upptäck Momgoliets vildmark på motorcykel med ett otroligt spännande äventyr. Resan löper genom öken, stäpp och vackra bergsområden.