Skip to main content

Vandring runt sjöarnas dal

Status:
Bokning på förfrågan
Vandring runt sjöarnas dal

Mongoliet är ett av världens största och mest glesbefolkade länder. Detta fascinerande och oerhört vackra land bjuder på spännande vandringar i avlägsna orörda miljöer.

Vi tar oss till de allra bästa platserna i sjöarnas dal, en underbar plats att utforska till fots. Närmare naturen är det svårt att komma!

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 – Ulan Bator 
Ankomst till Ulan Bator och transfer till hotell. Lunch, middag.


Dag 2 – Khogno Khan Mountain naturreservat (290km bilfärd) 
Vi beger oss västerut och stannar vid det vackra och bergiga naturreservatet Khogno Khan. Reservatet ligger knappt 30 mil väster om Ulan Bator och kännetecknas av sina karakteristiska granitformationer. Vi tar oss bland annat till Khogno Khan Uul naturreservat och besöker även ruinerna av Ovgon Khi


Dag 3 – Orchon (250km bilfärd) 
Efter en avkopplande morgon på lägret åker vi vidare och färdas genom den historiskt betydelsefulla Orchon dalen, som utvaldes av Unesco som världsarvsområde på grund av dess betydelse för det mongoliska nomadlivet och bevarandet av dess kultur. Här stannar vi till vid Mongoliets största vattenfall, som uppkom genom en kombination av vulkanformationer och jordbävningar för cirka 20 000 år. Närmare kvällen avnjuter vi en trevlig middag med en lokal familj som föder upp hästar. Övernattning i tält. Frukost, lunch, middag.


Dag 4 – Orchon – Khorgoi Khurem dalen – Bodon bergspass (10km vandring) 
Idag inleder vi vår sex dagar långa vandring. Efter en kort bilresa till Khorgoi Kurem dalen lämnar vi våra fordon bakom oss och lastar hästarna med all nödvändig utrustning och mat. Vi vandrar uppströms längs floden Bituut och njuter av landskapet, det forsande vattnet och det rika fågellivet. Detta avlägsna område karakteriseras av vulkaniska formationer och är omgivet av flera numera inaktiva vulkaner. Vi äter picknick i ett närliggande skogsområde och fortsätter tills vi når foten av bergpasset Bodon. Väl framme väljer vi ut den vackraste platsen där vi slår läger för natten. Frukost, lunch, middag.


Dag 5 – Bodon bergpass – Sjön Khuis (18km vandring) 
Efter en tidig frukost påbörjar vi dagens cirka 18km långa vandring. Vi vandrar längs en uråldrig nomadled och följer hästspåren genom ett tätt skogsområde. Vår väg är kantad av buskar med vilda bär och vår guide visar oss vilka som är ätbara. Efter en god picknick-lunch fortsätter vi vår vandring upp mot bergpasset Bodon och når så småningom utkanten av de åtta sjöarnas dal. Med en hänförande utsikt över sjön Khuis (Navel) avnjuter vi vår middag på den boplats där vi övernattar. Frukost, lunch, middag.


Dag 6 – Khuis-sjön – Shireet-sjön – Shanaa-sjön (14km vandring) 
Vi fortsätter söderut genom denna dal som huserar ett stort antal små sjöar som är sammankopplade med floder och förses med färskt vatten från de närliggande bergen. Så småningom når vi sjön Shireet, som är den största och mest natursköna av de åtta sjöarna. Sjön och dess omgivning är otroligt vacker och utgör en av resans mest minnesvärda platser. Vi tillbringar en stund vid sjön och njuter av den fridfulla atmosfären och miljön. Efter en lunch vid strandkanten vandrar vi vidare mot sjön Shanaa. Middag och övernattning sker på ett läger som ligger på den norra sluttningen av Bugat-berget. Frukost, lunch, middag.


Dag 7 – Shanaa-sjön – Khuis-sjön – Boorog-dalen (14km vandring) 
På morgonen lämnar vi det vackra skogbeklädda berget och tar oss norrut. Efter en picknick lunch fortsätter vi igenom Bodon bergspasset och når så småningom Boorog-dalen. Middag och övernattning i tält. Frukost, lunch, middag.


Dag 8 – Boorog – Khorgoi Khurem dalen – Ulaan ereg klippor (12km vandring) 
Dagens vandring är kort och lätt. Vi vandrar till den vackra Khorgoi Khurem dalen där vi väljer en naturskön plats för att äta lunch. Sedan fortsätter vi till området Ulaan Ereg med dess underliga klippformationer, där vi övernattar i tält. Frukost, lunch, middag.


Dag 9 – Ulaan Ereg – Orchon (5km) – Kharkhorin (5km vanding + 100km bilfärd) 
Idag är det dags för vår sista vandring. Efter frukost vandrar vi tillbaka till Orchon dalen och området kring vattenfallet, där vi återser den mongoliska familj som vi träffade i början av vår vandring. Efter en avkopplande lunch i ett trevligt sällskap säger vi farväl till våra nomadiska vänner och fortsätter med bil till staden Kharkhorin. Natten spenderas i traditionella mongoliska gers på en nomadisk boplats. Frukost, lunch, middag.


Dag 10 – Kharkhorin – Hustai nationalreservat (280km bilfärd) 
Kharkhorin var det mongoliska rikets centralpunkt och Djingis Khans säte under 1200-talet. Kharkhorin fungerade som mongolernas huvudstad fram till 1267 då Khublai Khan gjorde Khanbalik (nuvarande Beijing) till sin huvudstad. Efter kollapsen av det mongoliska riket, övergavs staden och förföll. På 1500-talet uppfördes här det första buddhistiska klostret i Mongoliet, Erdene-Zuu, som blev ett av de största klostren i det mongoliska riket. Klostret förstördes delvis på 1930-talet, men det är fortfarande mycket intressant att vandra runt bland de kvarstående byggnaderna. Här kan man se utsökta exempel på Buddistiska ikoner som härstammar från 1500-talet. Vi åker vidare mot Hustai nationalreservat där vi övernattar i gers. Frukost, lunch, middag.


Dag 11 – Hustai nationalreservat – Ulaanbaatar (110km bilfärd) 
Vi spenderar förmiddagen med att utforska detta fantastiska naturreservat. Den 90 000 hektar stora nationalparken är mest känd för att inhysa världens enda bevarade vildhäst, Przewalskihästen (eller Takhi på mongoliska), som framgångsrikt återinförts i parken.


Hustai ståltserar med ett fantastiskt djurliv. Parken har bland annat mer än 40 arter av däggdjur, såsom kronhjort, mongoliska gasell, rådjur, vildsvin, vilda får, stenbock, murmeldjur, varg, lodjur, Pallas katt, och grävling. Det finns också över 200 fågelarter, bland annat kungsörn, svart stork, ugglor och rapphöns.


Hustai har varierande landskap med berg, stäpp, sanddyner och våtmarker. Inom parkområdet finns dessutom många historiska lämningar, såsom en samling av människoliknande figurer som härstammar från 500-700-talen, samt historiska gravplatser och gamla klosterruiner.
Efter lunch åker vi mot Ulan Bator och checkar in på vårt hotell. Frukost, lunch.


Dag 12 – Ulan Bator
Fri dag för egna strövtåg. Övernattning på hotell. Frukost.


Dag 13 – Hemresa
 

Visum

Visum till Mongoliet krävs för nordiska medborgare. Andra föreskrifter kan förekomma för medborgare från andra länder, vänligen kontakta oss för ytterligare information.


Följande handlingar krävs för att ansöka om visum:

  • Pass i original. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter utresa från Mongoliet och innehålla minst 2 tomma sidor
  • Ifylld visumansökan på engelska
  • 1 foto. Fotot ska vara nytaget, välliknande och av god kvalitet 


Pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum och ska innehålla minst 2 tomma sidor. Kontrollera att passet är helt. Pass som börjat gå sönder godkänns inte av gränsmyndigheter och anses vara ogiltiga.

Resa till Mongoliet

Vi hjälper gärna till med resan till Mongoliet. Välj mellan flyg, transsibiriska järnvägen eller kombinera dessa. Vänligen kontakta oss för att få förslag.