Skip to main content

Transsylvanien på 5 dagar

Status:
Bokning på förfrågan
Resa Transsylvanien på 5 dagar med Sibiu, Alba Lulia, Brasov, Sighisoara och Draculas Slott

 

I skärningen mellan Centraleuropa, Balkan och Östeuropa ligger Rumänien, ett av Europas minst utforskade länder. Genuina miljöer och bildsköna omgivningar karakteriserar detta land, som bland annat stoltserar med floden Donaus delta, milsvid svarta havskust och det fantastiska Transsylvanien.

Nuvarande Rumänien var länge en del av Romarriket och efter Romarrikets fall blev landet hem för diverse folkvandringsstammar. Under medeltiden bildades två rumänska stater: Moldova och Valakiet. Från 1500-talet styrdes större delen av det som idag är Rumänien av det Osmanska riket och landet återfick sin självständighet först 1878.
Efter första världskriget befann sig landet på de segrandes sida och fick Transsylvanien som krigsbyte av det uppstyckade ungerska kungariket. Efter andra världskriget blev Rumänien en del av östblocket som en kommunistisk enpartistat. Den totalitära diktaturen föll under Rumänska revolutionen 1989. Rumänien har sedan dess genomgått långtgående reformer och blev medlem i EU 2007.

Transsylvanien
Sagolik vacker och orörd natur, ståtliga slott och medeltidsstäder omgivna av murar och djupa vallgravar ger Transsylvanien dess unika och mytiska karaktär. Området kombinerar en spännande historia med en storslagen natur.

Under 1100-talet ingick Transsylvanien i den ungerska monarkin, som ville säkra och utveckla provinsen. Nybyggare från västra Tyskland erbjöds att bryta mark mot långtgående förmåner och självständighet. Ungern ville på så sätt säkra regionen mot tatariska och osmanska anfall. Landskapets sju befästa städer blev viktiga handelscentra med tysk prägel och gav upphov till landskapets tyska namn, Siebenbürgen, det vill säga ”de sju borgarna”.

Sibiu
Medeltidstaden Sibiu ligger omsvept av berg i Transsylvanien. Staden som på tyska kallas Hermannstadt har länge varit centrum för Rumäniens tyska minoritet och ingår i det så kallade Siebenbürgen.

Sibiu är en väldigt vacker, charmig och välbevarad stad och utsågs 2007 till Europas kulturhuvudstad. Ett stort antal kulturminnesmärken, en mångfald av museer och olika konstnärliga attraktioner utgör hörnstenarna i stadens kulturella profil.

Sighisoara
Sighisoara ingår i det så kallade Siebenbürgen och är ett enastående exempel på en liten befäst stad i gränsområdet mellan Central- och Östeuropa. Sighisoara är en av de vackraste och mest välbevarade medeltida städerna i Europa. Den gamla stadskärnan är en kulturhistorisk skatt med sina nio torn, kullerstensgator, välbevarade byggnader och utsmyckade kyrkor. Detta är också födelseplatsen för furste Vlad Tepes, även känd som Dracula. Staden är sedan 1999 är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.
 

Sök resa

Dagsprogram

Välkomna till saxiska Transsylvanien - Rumänien

Dag 1
Ankomst Sibius flygplats på eftremiddagen. Ni välkomnas med traditionellt rumänskt fika och plommonsnaps för att säkerställa en bra start på resan och åker sedan från flygplatsen till kulturhuvudstaden Sibiu där ni checkar in på ert centrala hotell.


Nu är det dags att börja lära känna staden Sibiu lite grundligare. Er engelsktalande guide (möjlighet till svensktalande guide finns, mot tillägg) tar er med på en stadsrundtur och berättar mer om saxarnas Siebenbürgen, som de brukar kalla Transsylvanien. I varje arkitekturdetalj gömmer sig en liten historia som smälter samman med nutiden: självaste Rumäniens president är en transsylvansk saxare från Sibiu.


Er guide försöker lyfta på alla stenar och hitta alla hemligheter. Mäktiga hus med tjocka stenväggar och spetsiga tegelklädda tak med mystiska ögonliknande små fönster som gav Sibiu namnet “De 1000 ögonens stad” berättar om saxarnas strävan efter “Ordnung und Disziplin”. Dessutom berättar er guide om det aktuella dagsläget i Transsylvanien och i Rumänien.

Välkomstmiddagen serveras på en mysig saxisk restaurang. (Middag ingår)


Dag 2
Efter frukost åker ni med privatguide till Brasov och Bran, för att se "Kronans stad", Kronstadt på tyska, och för att hälsa på i Draculas Slott. I Brasov får ni en intressant guidad stadspromenad. Efter en god lunch på egen hand i Brasov åker ni till mytomspunna Draculas Slott och får reda på sanningen om den fruktade greven på en privat guidad tur.
Det kommer att finnas lite tid för souvenirshopping i Bran framför slottet, och med hjälp av vår rådgivning kommer ni komma undan all krimskrams och hitta de autentiska sakerna att ta med hem.

Tillbaka i Sibiu kan vår guide rekommendera några bra restauranger att äta middag på egen hand på.

(Frukost ingår)

 

Dag 3

Idag kan ni utforska staden Sibiu ytterligare, shoppa, besöka museum eller slappna av på ett fint spa vi kan boka åt er. Eller så kan ni lägga till en spännande heldagsutflykt till ert basprogram.

Om ni väljer denna utflykt (se pris under tillval nedan), åker ni efter frukost på en dagsutflykt med privatguide till Transsylvaniens mest charmiga lilla stad: Sighisoara. I denna stad föddes och bodde Vlad Tepes, Pålspetsaren, förebilden till Dracula. Sigihisoara är Transsylvaniens pärla, med rik arkitektur som står på Unescos världsarvslista. Här välkomnas ni av stadens medeltida trummis. Er guide tar er vidare på en promenad med intressanta historiska inslag.

Efter stadstornets klockspel beger ni er in i Casa Vlad Dracul, Draculas födelsehus för att besöka rummet där Vlad Tepes ”Dracula” var född 1431. Lunchen är bokad här, på en kammare vars väggar berättar laddade medeltida historier.

Efter lunch åker ni tillbaka till Sibiu, där eftermiddagen är fri och lämnar utrymme för att utforska staden.

(Frukost, lunch ingår vid val av utflyktsprogrammet)


Dag 4

Ytterligare en dag i härliga Sibiu, där ni har fritt fram till att promenera i staden, eller ta en skön massagebehandling eller så kan ni välja en unik dagsutflykt.

Om ni väljer denna dagsutflykt (se pris under tillval nedan) så åker ni med privatguide från Sibiu västerut och besöker unionens stad, Alba Iulia, med sin stora historiska betydelse för det rumänska folket: här förenades Transsylvanien med Rumänien 1918. Rumänien firar därav 100 års-jubiläum i år. Staden och fästningen haft stor religiös och politisk betydelse för den rumänska befolkningen.

Er guide tar er runt på citadellet och vi dras tillbaka till 1700-talet då det är bygt och är idag ett av de största i Östeuropa. Här hålls en ståtlig parad av de karolinska soldaterna i habsburgsk anda. Lunchen tar ni på egen hand, kanske på en av uteserveringarna på den trevliga gågatan vid citadellet.

En till guidad promenad tar ni i den lilla saxiska staden Mühlbach eller Sebes, för att få ett provsmak av vardagen på en charmig fast vanlig transsylvansk ort. Här bjuder er guide er på en lokal glass från en familjeglassfabrik i närheten av staden.

En festlig middag med autentisk folkolore show med lokala dansare dukas för er på vår sista kväll i Transsylvanien, på vägen tillbaka till Sibiu. Här bjuds ni på en annorlunda provsmakning: en provsmakning av typisk rumänska kakor och efterrätter, tillsammans med utsökta viner och mousserande viner samt hemgjorda likörer av körsbär, plommon och päron från värdens egna trädgård.


Tillbaka på hotellet är det dags att packa för hemresan.

(Frukost ingår, middag ingår vid val av utflyktsprogram)

Dag 5
La revedere!
Idag har ni hela förmiddagen på er för att hinna med en sista shoppingrunda i Sibiu, eller varför inte med något besök på till exempel berömda Brukenthalmuseet eller på Friluftsmuseet. Sibius filharmoniker erbjuder ofta fina konserter. Vår guide bistår gärna med tips och råd samt hjälp om bokning eller biljetter önskas.


Efter lunch på egen hand tar er chaufför er till flygplatsen. Det är dags att lämna Transsylvanien och säga ”På återseende!” (Frukost ingår)

Vi hoppas att ni får en fantastisk upplevelse med oss och önskar er DRUM BUN!
TREVLIG RESA!Östresor förbehåller sig rätten till ändringar.

Tillval

Utflykt till Sighisoara - 1195 kr per person

 • transport till och från Sighisoara
 • privatguide
 • entré till Draculas födelsekammare
 • entré till Sighisoaras berömda klocktornsmuseum med panorama över citadellet
 • lunch i Draculas födelsehus


Utflykt till Alba Iulia, middag på en fåraherdefamiljs innergård samt folkloreshow - 1 650 kr per person

 • transport Sibiu-Alba Iulia-Sibiu
 • guidat besök av citadellet, med soldatparad
 • glass från den lokal fabriken
 • vinprovning & provning av  hemgjorda likörer
 • traditionell middag
 • folkloreshow

Karta