Skip to main content

Rundresa – Upptäck Georgien

Status:
Bokning på förfrågan
Resmål: Tbilisi, Mtskheta, Gudauri, Stepantsminda (Kazbegi), Gori, Uplistsikhe, Chardakhi, Signagi, Kvareli.

Vi utforskar huvudstaden Tbilisi och den antika staden Mtskheta och reser sedan djupt in i de kaukasiska bergen där vi njuter av det magnifika landskapet.

Resan fortsätter till området kring det ständigt snöbeklädda berget Kazbek, som med sina imponerande 5 047 meter är ett av Georgiens högsta berg. I slutet av rundresan spenderar vi en heldag i Georgiens vinområde Kakheti.

Pris per person baserat på del i dubbelrum vid minimum:
2 resenärer: 9 950 kr
4 resenärer: 8 450 kr
6 resenärer: 7 950 kr

Enkelrumstillägg: 2 250 kr

Flygresa tillkommer.

 

Sök resa

Dagsprogram

​Dag 1 – Avresa till Tbilisi​​
Ankomst till Tbilisi och transfer till hotell.

Dag 2 – Tbilisi
Georgiens huvudstad Tbilisi har en lång och rik historia. Staden grundades på 400-talet och växte snabbt fram som en av de viktigaste städerna i Kaukasus området. Tbilisis betydelse ökade än mer med tiden tack vare dess läge längs sidenvägen. Detta bidrog också till den blandning av kulturer som fortfarande är tydlig i stadens äldre stadsdelar där kyrkor, moskéer och synagogor ligger tätt inpå varandra i en fascinerande blandning. I gamla stan längs Mtkvarifloden kan man även se de för Georgien typiska gamla små trähusen med vackra ornament och snickerier.

Dagens utflykt tar oss på en rundtur i gamla stan, där vi besöker Metekhikyrkan som härstammar från 1100-talet och som ligger vackert på en klippa med utsikt över floden Mtkvari. Vi fortsätter till Narikala-fortet som byggdes av perserna under 300-talet. Vandringen går genom smala gator, längs vilka souvenirbutiker ligger vägg i vägg med butiker som säljer traditionella georgiska mattor och hantverk. Vi tar oss vidare förbi den vackra katedralen Sioni från 1000-talet till det historiska museet och stadens konstmuseum där man kan se många av Georgiens mest kända konstföremål. Resten av dagen är fri för egna strövtåg. Ta en promenad längs Rustaveliavenyn, Tbilisis mest fashionabla gata. Längs denna aveny kan man se eleganta byggnader som härstammar från skiftet mellan 1800- och 1900-talet då Tbilisi växte fram som ett regionalt kulturellt centrum. Övernattning sker på hotell i Tbilisi.
Frukost, middag.

Dag 3: Tbilisi – Mtskheta – Gudauri
Vi börjar dagens utflykt med att ta oss till staden Mtskheta. De äldsta spåren efter mänskliga bosättningar på denna plats har daterats till 2 000 f.Kr. och Mtskheta fungerade som Georgiens huvudstad fram till 400-talet. Det var här som kristendomen utropades som statsreligion under 300-talet och stadens klosterkomplex är fortfarande huvudsäte för den georgiska ortodoxa kyrkan. Idag är Mtskheta en pittoresk småstad som ligger vid sammanflödet av floderna Kura och Aragvi.

Vi tar oss vidare till Dzjvarikyrkan som ligger i de omgivande bergen strax utanför Mtskheta. Kyrkan uppfördes år 586 och är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Från denna vackert utsmyckade och bevarade kyrka har man en strålande utsikt över den gamla huvudstaden. Vi får även möjlighet att göra ett besök på Svetiskhoveli katedralen där det sägs att Kristi mantel förvaras.
 
Vår väg fortsätter längs Georgian Military Highway, en historisk väg som leder norrut in i de kaukasiska bergen. Vi stannar till vid den vackra borgen Ananuri, en borg från 1600-talet som varit skådeplats för flera slag och som är vackert placerad i bergen i den nordöstra delen av Georgien.  Vi övernattar i skidorten Gudauri.
Frukost, middag.

Dag 4: Gudauri – Stepantsminda – Gudauri
Vi reser längs Tergi-floden genom det storartade och dramatiska landskapet tills vi når Stepantsminda (Kazbegi).  Härifrån tar vi en promenad på ca 2,5h genom vackra dalar och skogsleder som för oss till Tsminda-Sameba-kyrkan (Gergeti Trinity Church), varifrån vi har en hänförande utsikt mot berget Kazbek, som med sina 5 047 meter är ett av Georgiens högsta berg (jeep till/från kyrkan kan ordnas mot tillägg). Vi vandrar vidare till vattenfallet Gveleti och sedan återvänder till Gudauri. Övernattning på hotell.
Gergeti: ↑↓435m – 3-4 h, 7km.
Gveleti: ↑↓300m – 1-2 h, 4km.
Frukost, middag.

Dag 5: Gudauri – Gori – Uplistsikhe – Vinprovning i Chardakhi – Tbilisi
Resan fortsätter till Gori, som är mest känd som Josef Stalins födelseplats. Här kan man besöka Stalins födelsehem som nu fungerar som ett museum.
 
Vidare tar vi oss till grottbyn Uplistsikhe som är byggd på den klippiga västra stranden av Mtkvarifloden. Här kan man se byggnader och tempel direkt uthuggna i klipporna, med anor från tidig järnålder till sen medeltid. Grottbyn utmärks av en unik kombination av stilar från olika kulturer samt den parallella förekomsten av hedniska och kristna tempel.

På eftermiddagen åker vi till byn Chardakhi där vinerna produceras på traditionellt georgiskt vis i kvevri, stora lerkrus avsedda för fermentering och lagring av vin. Denna metod att tillverka vin är listad i UNESCOs immateriella världsarvslista. Vi besöker Iagos vingård som drivs av en lokal familj där vi bjuds på hemlagad lunch i deras vackra hus. Vi provsmakar även några ekologiska viner och chacha.  Värt att nämna är att kvevri-viner finns med på den exklusiva vinlistan hos Ritz i London. Övernattning i Tbilisi.
Frukost, lunch.

Dag 6: Tbilisi – Sighnaghi – Kvareli – Tbilisi​​
Efter frukost reser vi mot Kakheti. Kakhetiområdet utgör centrum för Georgiens vintillverkning. Georgien sägs vara vinets födelseplats och ordet vin lär ha sitt ursprung i sin georgiska motsvarighet ”gvino”. De bördiga dalarna i södra Kaukasien erbjuder idealiska förhållanden för vinproduktion och på grund av vinets långa historik i Georgien är vinodlandet nära sammanflätat med Georgiens nationella traditioner och identitet.

Vi besöker även den idylliska byn Signagi, som charmar sina besökare med dess gamla byggnader, slingrande gator och bedårande panoramautsikt mot det östra Kaukasusmassivet. Vi besöker Bodbeklostret där Georgiens upplysare Sankt Nino är begravd. Klostret har även en mycket vacker trädgård. 

Vi äter lunch hos en lokal familj som bjuder på hemlagad mat och vin och åker därefter tillbaka till hotellet i Tbilisi.
Frukost, lunch.

Dag 7: Tbilisi
Dag för egna aktiviteter.
Frukost.​​
 
Dag 8: Hemresa
Transfer till flygplatsen.

Östresor förbehåller sig rätten till ändringar.

Visum

Visum
EU-medborgare behöver inte visum till Georgien. 

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.