Skip to main content

Rundresa – Upptäck Georgien

Status:
Bokning på förfrågan
Resmål: Tbilisi, Mtskheta, Stepantsminda (Kazbegi), Gori, Kutaisi, Gelati, Mestia, Ushguli.

Vi utforskar huvudstaden Tbilisi och den antika staden Mtskheta och reser sedan djupt in i de kaukasiska bergen där vi njuter av det magnifika landskapet.

Resan fortsätter till området kring det ständigt snöbeklädda berget Kazbek, som med sina imponerande 5 047 meter är ett av Georgiens högsta berg. Vi färdas genom det fantastiskt vackra området Svaneti innan vi återvänder till Tbilisi.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 – Avresa till Tbilisi 
Ankomst till Tbilisi sent på kvällen dag 1 eller tidig morgon dag 2. Transfer till hotell.

Dag 2 – Tbilisi 
Georgiens huvudstad Tbilisi har en lång och rik historia. Staden grundades på 400-talet och växte snabbt fram som en av de viktigaste städerna i Kaukasus området. Tbilisis betydelse ökade än mer med tiden tack vare dess läge längs sidenvägen. Detta bidrog också till den blandning av kulturer som fortfarande är tydlig i stadens äldre stadsdelar där kyrkor, moskéer och synagogor ligger tätt inpå varandra i en fascinerande blandning. I gamla stan längs Mtkvarifloden kan man även se de för Georgien typiska gamla små trähusen med vackra ornament och snickerier.

Vi börjar dagens utflykt med en rundtur i gamla stan, där vi besöker Metekhikyrkan som härstammar från 1100-talet och som ligger vackert på en klippa med utsikt över floden Mtkvari. Vi fortsätter till Narikala-fortet som byggdes av perserna under 300-talet. Vår vandring tar oss genom smala gator, längs vilka souvenirbutiker ligger vägg i vägg med butiker som säljer traditionella georgiska mattor och hantverk. Vi tar oss vidare förbi den vackra katedralen Sioni från 1000-talet till det historiska museet och stadens konstmuseum där man kan se många av Georgiens mest kända konstföremål. Utflykten avslutar vi med en promenad längs Rustaveli avenyn, Tbilisis mest fashionabla gata. Längs denna aveny kan man se eleganta byggnader som härstammar från skiftet mellan 1800- och 1900-talet då Tbilisi växte fram som ett regionalt kulturellt centrum. Frukost, middag.

Dag 3 – Tbilisi – Mtskheta – Stepantsminda (Kazbegi)
Vi börjar dagens utflykt med att ta oss till staden Mtskheta. De äldsta spåren efter mänskliga bosättningar på denna plats har daterats till 2 000 f.Kr. och Mtskheta fungerade som Georgiens huvudstad fram till 400-talet. Det var här som kristendomen utropades som statsreligion under 300-talet och stadens klosterkomplex är fortfarande huvudsäte för den georgiska ortodoxa kyrkan. Idag är Mtskheta en pittoresk småstad som ligger vid sammanflödet av floderna Kura och Aragvi.

Vi fortsätter färdas längs Georgian Military Highway, en historisk väg som leder norrut in i de kaukasiska bergen. Vi stannar till vid den vackra borgen Ananuri, en borg från 1600-talet som varit skådeplats för flera slag och som är vackert placerad i bergen i den nordöstra delen av Georgien. Vi fortsätter färdas genom det storartade och dramatiska landskapet fram till Jvari passaget som ligger på 2 395 meters höjd.

Dagen avslutas med att utforska den pittoreska staden Kazbegi med dess fantastiska läge omgiven av höga berg. Härifrån tar vi en promenad på ca 2,5h genom vackra dalar och skogsleder som för oss till Samebakyrkan (Gergeti Trinity Church), varifrån vi har en hänförande utsikt mot berget Kazbek, som med sina 5 047 meter är ett av Georgiens högsta berg. Natten tillbringar vi i ett hotell i Kazbegi. Frukost, middag.

Dag 4 – Kazbegi – Gori – Uplistsikhe – Kutaisi 
Resan fortsätter till Gori, som är mest känd som Josef Stalins födelseplats. Här kan man besöka Stalins födelsehem som nu fungerar som ett museum.

Vidare tar vi oss till grottbyn Uplistsikhe som är byggd på den klippiga västra stranden av Mtkvarifloden. Här kan man se byggnader och tempel direkt uthuggna i klipporna, med anor från tidig järnålder till sen medeltid. Grottbyn utmärks av en unik kombination av stilar från olika kulturer samt den parallella förekomsten av hedniska och kristna tempel.

Från Uplistsikhe fortsätter vi till Kutaisi, Georgiens näst största stad som ligger vid dynerna av Rionifloden omgiven av Imeretibergen och Samgurialislätten. På denna plats har det funnits bosättningar sedan 1 300 f.Kr. Vi besöker Bagratikatedralen och Gelatiklostret som grundades på 1000- respektive 1100-talen. Inne i katedralen förundras vi av dess vackra väggmålningar föreställandes helgon och georgiska monarker. Ett besök här gör det lätt att förstå varför detta område är upptaget på UNESCOs världsarvslista. Vi spenderar natten i ett av stadens trevliga guest house. Frukost, middag.

Dag 5 – Kutaisi – Gelati – Mestia
Efter frukost färdas vi i riktning mot den pittoreska staden Zugdidi, vars namn betyder ”stort berg” på laziska. Vi färdas över området Colchis, omskrivet i den grekiska mytologin som platsen där Jason och prinsessan Medea blev förälskade. De slingrande vägarna är vackra och vi får flera tillfällen att stanna till för att beundra och fotografera de fantastiska vyerna. Denna region har länge varit avlägsen och svårtillgänglig, vilket gör området rikt på charm bevarad från svunna tider. Detta sammantaget med det vackra landskapet gör en resa hit riktigt minnesvärd. Vi når till slut staden Mestia där vi övernattar i ett hotell. Frukost, middag.

Dag 6 – Mestia – Ushguli – Mestia 
Mestia är provinsiell småstad omringad av de enorma kaukasiska bergen. Staden ligger på 1 400 meters höjd och omges av toppar som sträcker sig ända till 4 975 m.ö.h. Vi färdas mot byn Ushguli, belägen 2 400 m.ö.h. och omgärdad av 20 medeltida vakttorn. Detta är den högst belägna och kontinuerligt bebodda byn i Europa. På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till Mestia där vi besöker stadsmuseet som bland annat har en imponerande samling medeltida ikoner. Frukost, middag.

Dag 7 – Mestia – Tbilisi
Under den sjunde dagen färdas vi de 52 milen tillbaka till Tbilisi (ca 10h). Färden kan man spendera med att titta på de fina utsikterna som ständigt uppenbarar sig. Vi når Tbilisi till kvällen. Frukost, middag.

Dag 8 – Hemfärd
Transfer till flygplatsen.

 

Östresor förbehåller sig rätten till ändringar.

Visum

Visum
EU-medborgare behöver inte visum till Georgien. 

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.