Skip to main content

Uzbekistan

Sök resa

Om Uzbekistan

Uzbekistan vilar på lämningar från den tid då Centralasien var ett centrum för rikedom, utbildning och handel och många uzbekiska städer såsom Samarkand, Bukhara, Khiva, Shakhrisabz och Tashkent lever vidare som symboler för orientalisk skönhet och mystik.

Området kring Uzbekistan har en mycket rik historia. Det var länge en del av det persiska riket, men erövrades sedan av araber, turkar och mongoler för att i början av 1500-talet övertas av uzbekiska nomader som tillhörde de turkiska folkslagen. Landet befolkas än idag av ett persiskspråkigt iranskt folk som, under namnet tadzjiker, utgör en stor minoritet i Uzbekistan.

Sidenvägen, som länge var den viktigaste handelsrutten mellan Kina och Europa, löpte igenom Uzbekistan. Städerna Samarkand, Buchara (Bukhara) och Khiva var bland de mest betydelsefulla handelsstäderna längst denna rutt, något som de många historiska lämningarna i dessa städer vittnar om.

Uzbekistan besegrades av Ryssland i slutet av 1800-talet och införlivades sedermera i Sovjetunionen. 1991 förklarades Uzbekistan självständigt.

Tashkent
Uzbekistans huvudstad Tashkent vilar I likhet med området I övrigt på en rik historia. Under 1200-talet intogs staden av Djingis Khan, men mongolerna förlorade staden till det Timuriderna under 1300-talet. Tashkent demolerades under en jordbävning 1966 och idag bär stora delar av staden en rysk prägel.

Buchara
Buchara har räknats till en av islams heligaste städer och bjuder på mycket vacker islamisk arkitektur i dess välbevarade stadskärna. Här ligger den över 2000 år gamla borgen, Arken, varifrån Buchara länge styrdes. Här ligger också minareten som kallas Dödens torn, varifrån emiren Nasrullah Khan ska ha låtit kasta ned sina fiender.  Det är också intressant att besöka någon av de orientaliska marknaderna eller ta en promenad genom gamla stan.

Buchara är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Samarkand
Samarkand är en av de äldsta städerna i Uzbekistan och i världen. Staden etablerades redan cirka 700 år före Kristus och det var härifrån som Timur Lenk under 1300-talet styrde över 27 länder och sände sina arméer ända till Moskva, Medelhavet och Indien.

Stadens många moskéer och byggnader är otroligt vackra och imponerande med dess förfinade arkitektur, intrikata ornament, mosaiker, kupoler och fasader. Här är historiens vingslag lika påtagliga som de är vackra.

Khiva
Khiva brukar kallas för ett stadsmuseum tack vare att staden har ett intakt, medeltida centrum som är omgärdat av en fantastisk ringmur. Stadens många moskéer med deras kupoler och minareter är vackert utsmyckade med mosaik. Det är en sagolik upplevelse att gå upp på ringmuren och blicka ut över staden.

Rundresa Tashkent – Bukhara – Samarkand 5 dagar

Upptäck Uzbekistan på 5 dagar! Under denna resa besöker vi Tashkent, Bukhara och sagolika Samarkand.

Bokning på förfrågan Läs mer

Rundresa Tashkent – Samarkand – Bukhara 8 dagar

En rundresa längs Sidenvägen och Uzbekistans mest kända städer och sevärdheter - myllrande Samarkand, charmfulla Bukhara och huvudstaden Tashkent.

Bokning på förfrågan Läs mer

Uzbekistans pärlor med Khiva 9 dagar

Under denna 9-dagars rundresa utforskar vi fyra av Uzbekistans städer - Tashkent, Khiva, Bukhara och Samarkand.

Bokning på förfrågan Läs mer