Skip to main content

Rundresa Kiev - Lviv - Odessa

Status:
Bokning på förfrågan
Rundresa Kiev - Lviv - Odessa

 

Kiev är en av Europas vackraste huvudstäder och har en mycket intressant historia. Staden utgjorde under 800-talet den plats där det så kallade Kievriket bildades, ett rike som från slutet av 800-talet till mitten av 1100-talet sträckte sig över dagens västra Ryssland, Vitryssland och Ukraina, med centrum i Dnjeprdalen och staden Kiev.

Denna vackra stad ligger längst med floden Dnjepr, genom vilken vikingar nådde Kiev för 1000 år sedan på sin väg till Konstantinopel.

Kiev stoltserar med vackra sevärdheter och en imponerande arkitektur samtidigt som staden erbjuder ett rikt kulturliv med balett och opera i världsklass. På vardagar är Kiev en pulserande storstad, medan staden på nätter och helger sjuder av liv. Shoppingutbudet är brett och promenadstråken är många, i synnerhet genom någon av Kievs flera parker. För att vila kan man slå sig ned på något av de talrika caféerna eller barerna. På nätterna öppnar de många spektakulära nattklubbarna.

I samband med en resa till Kiev kan man bland annat göra en heldagsutflykt till Tjernobyl.

I västra Ukraina vid foten av Karpaterna ligger denna stad som under det senaste seklet kallats Lviv, Lwów, Lvov och Lemberg. Lviv har under olika perioder tillhört Kievriket, Polen-Litauen, Österrike-Ungern, Ryssland, Polen, Sovjetunionen och idag Ukraina. Stadens brokiga historia återspeglas överallt och gör staden till otroligt intressant och spännande. På vissa ställen kan man fortfarande se de gamla butiksskyltarna skrivna på ukrainska, tyska, polska och jiddisch. Man kan även hitta svenska kopplingar till Lviv. Stadens universitet grundades på 1600-talet av Jan II Kazimierz Wasa, son till Sigismund III Vasa och staden erövrades tillfälligt av Karl XII år 1704, fem år före slaget vid Poltava.

Lvivs stadskärna utgör en kulturhistorisk skattkammare, som uppvisar en rad sevärdheter och en skiftande arkitektur, vilket resulterat i att den sedan 1998 är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Denna eleganta och historiska stad, på gränsen mellan det gamla och det nya och mellan öst och väst, blir allmer känd bland européer som en vacker och mycket prisvärd weekenddestination.

Odessa ligger i det sydvästliga hörnet av Ukraina och sträcker sig längst med Svarta havskusten. Staden har drygt 1 miljon invånare och är tack vare sitt läge en viktig hamnstad och en populär semesterort.

Dagens Odessa grundades 1794 på order av Katarina den Stora. Tack vare dess läge och signifikans som handelsstad blev Odessa under 1800-talet en av Europas snabbast växande städer. Till följd av att staden länge var en viktig handelsstad har staden befolkats av många olika nationaliteter. Detta har präglat stadens kulturella liv och medfört en internationell atmosfär. Odessas arkitektur hämtar inspiration från Frankrike och Italien, med inslag av art nouveau, renässans och klassicism. Många av husen är byggda av kalksten som brutits i närheten.

Potemkintrappan är den mest kända symbolen för Odessa och anses vara stadens formella entré från hamnen. Den sinnrika konstruktionen ger trappan ett antal optiska illusioner. Tittar man nedför trappan ser man endast de sammanbindande plattformarna och tittar man uppför trappan ser man endast trappstegen. Trappans konstruktion med bredare trappsteg i botten jämfört med toppen får trappan att verka längre än den verkligen är om man tittar uppför trappan och kortare om man tittar nedför.

Sedan början av 1900-talet har Odessas popularitet som semesterort vuxit och staden är idag en favoritdestination bland många. Stadens besökare lockas av sandstränderna, den vackra arkitekturen och överflödet av trevliga restauranger, caféer och uteställen.

Odessa utgör även ett viktigt kulturellt centrum och många passar på att besöka dess välrenommerade Opera. Operabyggnaden är en sevärdhet i sig och den anses vara en av de finaste i östra Europa.

Odessa är känt för sitt nattliv som erbjuder ett mycket stort utbud av nattklubbar både i centrala Odessa samt längs den vackra strandpromenaden Arkadia. Detta gör att staden lockar många unga besökare, som kommer från Europas alla hörn.

Sök resa