Utflykt till sovjetisk missilbas

Sovjetisk missilbas

Under Sovjettiden byggdes ett flertal baser för interkontinentala ballistiska missiler på avlägsna platser runt om i Ukraina och det var från dessa som Sovjet skulle besvara en attack från väst.

Pris per person:
Vid 1 betalande:      2 850 kr
Vid 2 betalande:     1 525 kr
Vid 3 betalande:     1 275 kr
Vid 4 betalande:     1 165 kr
Vid 5-7 betalande: 985 kr

Avresedatum: året runt enligt kundens begäran.
Program 
Utflykten börjar kl. 09.00 på morgonen, eller enligt överenskommelse.
Under Sovjettiden byggdes ett flertal baser för interkontinentala ballistiska missiler på avlägsna platser runt om i Ukraina och det var från dessa som Sovjet skulle besvara en attack från väst. Vi färdas cirka 2,5 timme från Kiev i riktning mot Odessa till den enda bevarade missilbasen av sitt slag, en före detta topphemlig anläggning som idag fungerar som ett museum.

Vi anländer till basen och möts av en av museets guider. Dessa guider har oftast tidigare arbetat som officerare eller tjänstemän på samma missilbas.
Museiguiden berättar allt om missilbasens historia – typ av missiler, hur dessa skulle användas, hur livet som soldat på basen var etc – medan vi promenerar genom museet och dess många utställningar.

Efteråt får vi en stund att på egen hand utforska basen och dess olika sevärdheter, det är lätt att låta tankarna vandra tillbaka till det kalla kriget medan man går genom den 150 meter långa underjordiska passagen.
Gruppen återsamlas sedan för att ta en hiss 12 våningar ner till missilbasens hjärta, kallat Unified Launch Control Center, som var byggt för att vara fullt funktionsdugligt utan kontakt med omvärlden i 45 dagar.

Härifrån kan man gå upp en våning till kontrollrummet, från vilket avfyrningen skulle ske. Sittandes på den plats varifrån missilerna kontrollerades tas man tillbaka till den tid då detta var en topphemlig militär anläggning i ständigt beredskap. Luta dig framåt, ta upp telefonen, men vad du än gör – tryck inte på knappen!
Vi får även tillfälle att se den beryktade missilen R-36M Voyevoda som av NATO kallades SS-18 "Satan", på grund av den förödelse som den kunde skapa. R-36M / SS-18 är en kärnvapenbestyckad interkontinental ballistisk robot som först kom i tjänst under den senare delen av 1960-talet och idag fortfarande finns kvar i tjänst hos den ryska militären. Roboten kan avfyras inom loppet av endast några minuter och har en maximal räckvidd på 15 200 km.
På väg tillbaka till Kiev stannar vi för måltid på ett trevligt kafé. Vi är tillbaka i Kiev runt 17-tiden.

I priset ingår:

  • Engelsktalande guide
  • Luftkonditionerad transport
  • Entréavgifter till missilbasen och museet

Lunch ingår ej. Vi stannar till vid ett trevligt kafé på hemvägen där lunch kan köpas för cirka 50 kr/person.

Kontakta oss

Adress:
Östresor
Kungsholmsgatan 14

112 27 Stockholm