Skip to main content

Utflykt till Tjernobyl

Pris från:1 250:-
Dagar:1
- Heldagsutflykt till Tjernobyl, del i grupp
- Obligatorisk försäkring


"Hard Rock Cafe Chernobyl" t-shirt (mot tillägg 195 kr)

Utflykten genomförs i en grupp med deltagare från olika länder och engelsktalande guide.

OBS! Bokning bör ske senast 11 arbetsdagar före avresan. Åldersgräns: 18 år.
Boka resa
Utflykt till Tjernobyl

 

Pris per person (del i grupp) - 1 250 kr / Dagliga avgångar fram till maj 2020

Tjernobylkatastrofen inträffade den 26 april 1986. Kärnkraftverket, som låg i utkanten av staden Pripjat, hade fått order om att under natten genomföra experiment med reaktor fyra med syfte att effektivisera driften. Men plötsligt började reaktorn skena och effekten steg med mer än 100 gånger på några sekunder. Bränslet blev överhettat och reaktorn exploderade. 

Det tog dock flera dagar innan det stod klart vad som egentligen hänt och hur illa det var. Explosionen hemlighöll, befolkningen i Pripjat fick inte information om att de svävade i livsfara och omvärlden fick inte information om att ett moln med radioaktiva partiklar spreds över stora delar av Europa.

Det var inte förrän utrustningen på det svenska kärnkraftverket i Forsmark påvisade förhöjd radioaktivitet som omvärlden reagerade och Sovjet till slut tvingades erkänna olyckan.

Strålningen är fortfarande förhöjd i vissa områden kring Tjernobyl, men att vistas där under kortare perioder anses vara utan hälsorisker. Under heldagsutflykten utsätts man för lägre strålning jämfört med under flygningen från Sverige till Ukraina (och betydligt lägre strålning jämfört med tex en röntgen hos tandläkaren).

Se gärna mer information om detta hos Strålsäkerhetsmyndigheten. Säkerhetsarrangemangen är dock strikta under resan och guiden går igenom alla regler inför avresa. Observera att man ej bör bära sandaler, shorts, kortärmade tröjor eller kjolar i området kring Tjernobyl. 

2-dagars utflykt till Tjernobyl >>

 

Sök resa

Program

Heldagsutflykt till Tjernobyl

Vår heldagsutflykt till Tjernobyl påbörjas kl. 08:00 på morgonen. Guiden möter er på avreseplatsen i Kiev och kontrollerar pass, går igenom säkerhetsregler etc. (under vissa avgångar möter guiden gruppen i Tjernobyl). Om du föredrar att bli hämtad vid exempelvis ditt hotell kan detta ordnas mot en extrakostnad – meddela oss i så fall.

Under den två timmar långa bussresan visas en uppskattad dokumentärfilm om Tjernobyl. Vi får utförlig information om detta område innan olyckan och vad som ledde till explosionen. Vi får också ta del av det arbete som skett på platsen sedan olyckan och den forskning som bedrivs på området idag.

På väg till kraftverket passerar vi den bevakade 10km gränsen. Väl framme börjar vi med en rundtur runt reaktor 4. Det är förbjudet att komma närmare än 300 meter från reaktorn som idag omsluten av en betongsarkofag.

Efter reaktorn guidas gruppen runt i den närliggande spökstaden Pripjat, som byggdes som en sovjetisk modellstad för arbetare vid kärnkraftverket i Tjernobyl. Staden övergavs efter explosionen. Idag står Pripjat som en spökstad och i horisonten syns kärnkraftverket. Guiden visar oss runt bland byggnaderna, vi ser bland annat sjukhuset där olyckans offer fick den första vården, vi ser en av skolorna där barnen fick lära sig om den kapitalistiska imperialismens faror och vi ser det pampiga torget som skulle symbolisera kommunismens framgång. Guiden visar bilder på hur staden såg ut innan olyckan – det är svindlande att se hur naturen återerövrat staden på endast några decennier. Efter 30 år är byggnaderna förfallna och omgivna av skog. På natten går vildsvin omkring på gatorna och träd skjuter upp lite var stans. Att besöka denna stad innebär en unik, fängslande och aningen skrämmande upplevelse.

Efter lunch kan man, om man så önskar, åka en kort bit till en närliggande by, där man får tillfälle att samtala med de som valt att återvända till närområdet och bosätta sig där. Besök i byn är endast möjlig vid privata turer.

Gruppen beräknas vara tillbaka i Kiev runt kl. 19:30. Under utflykten ingår lunch.

Visum

EU medborgare behöver ej visum för resa till Ukraina och kan stanna visumfritt i landet i upp till 90 dagar.
 
Pass:
Pass ska vara giltigt och innehålla minst 2 tomma sidor. Kontrollera att passet är helt. Pass som börjat gå sönder godkänns inte av gränsmyndigheter och anses vara ogiltiga.
 
Andra föreskrifter kan förekomma för medborgare från andra länder. Vänligen kontakta oss för ytterligare information.

Avgångar & priser

Sida 1 av 15

AvresaDestinationLediga platserfrån pris
2/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
3/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
4/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
5/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
6/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
7/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
8/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
9/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
10/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
11/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
12/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
13/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
14/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
15/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information
16/11Utflykt till TjernobylMer än 81 250:-BokaMer information