Skip to main content

Uzbekistans pärlor med Khiva 9 dagar

Status:
Bokning på förfrågan

 

Under denna 9-dagars rundresa utforskar vi fyra av Uzbekistans städer - Tashkent, Khiva, Bukhara och Samarkand.

Sök resa

Dagsprogram

​Dag 1: Avresa från Skandinavien
Ankomst till Tashkent sent på kvällen tidig morgon dag 2. 

Dag 2: Ankomst till Tashkent 
Ankomst till Tashkent på natten/tidigt morgonen och transfer till hotell. Vi intar en sen frukost på hotellet och ger oss sedan ut på en guidad rundtur i huvudstaden. 

Uzbekistans huvudstad Tashkent vilar på en rik historia och har lytt under härskare såsom Djingis Khan och Timur Lenk. Tashkent demolerades dock under en jordbävning 1966 och idag bär stora delar av staden en rysk prägel. Vi besöker den gamla delen av staden som inte förstördes under jordbävningen. Här ser vi det vackra religiösa centret Khast-Imam och sedan fortsätter till den sjudande marknaden Chorsu, där man kan fynda bland annat siden. Vi avslutar turen med ett besök på de vackra koranskolorna (så kallade madrasah) Kukeldash och Abulkasim.

Dag 3: Tashkent – Khiva (flyg till Urgench)
Tidigt på morgonen beger vi oss till flygplatsen med Khiva som destination. Flygresan tar cirka 1,5 timme. 

Khiva brukar kallas för ett stadsmuseum tack vare stadens intakta medeltida centrum som är omgärdat av en fantastisk ringmur. Under dagens heldagsutflykt visar vår guide oss runt i den inre staden kallad Itchan Kala. Vi ser bland annat det imponerande Kunya-ark fortet, de vackra koranskolorna och de två magnifika palatser som byggdes i början av 1800-talet. 

Dag 4: Khiva – Bukhara (ca 500 km) 
Vi reser mot Bukhara, en färd som tar cirka 7 timmar. På vägen gör vi bland annat uppehåll för att se floden Amu-Darja, Centralasiens största flod som en gång i tiden utgjorde gräns mellan Persien och Centralasien. Stopp för lunch vi i en av Karakum-öknens oaser. 

Vi anländer i Bukhara sent på eftermiddagen. Kvällen spenderar vi på en av de trevliga restaurangerna kring Lyabi Hauz torget. Detta torg vars namn betyder ”runt poolen” byggdes på 1600-talet runt en pool. Här har lokalbefolkningen suttit ned och umgåtts i skuggan av träden i flera sekel och platsen är fylld av karaktär och trivsamhet. Det är väldigt trevligt att sitta i Lyabi Hauz, låta blicken svepa ut över torget och betrakta det uzbekiska livet.

Dag 5: Bukhara 
Vår guide tar oss på en heldagstur i denna vackra och välbevarade stad. Vi börjar med ett besök på den lokala marknaden och fortsätter sedan till det imponerande Poli-Kalon, som omfattar en moské och en koranskola. Moskén karakteriseras av en hög minaret från 1100- talet, där den som vill kan ta sig upp för en vacker utsikt över staden. På vår väg ser vi även flera vackra koranskolor, vars arkitektur, utsmyckning och färgrikedom är fascinerande. 

Vi tar oss vidare förbi Lyabi Hauz torget och fortsätter till fästningen Arken från 1500-talet, som genom seklen har fungerat både som ett fort och som Emirens residens. 

På kvällen avnjuter vi en folklore föreställning vid koranskolan Nodir Devonbegi. 

Dag 6: Bukhara – Samarkand (ca 270 km) 
Vi påbörjar färden mot Samarkand. På vägen stannar vi vid det överdådiga sommarpalats som tillhörde Sitorai Mochi Chosa, den siste Emiren av Bukhara. Det är verkligen fascinerande att besöka detta palats och betrakta de stora och utsmyckade salarna, vackra takmålningarna och de många värdefulla föremål som Emiren samlade på sig. 

På vår väg stannar vi även till vid en bomullsplantage och ett karavanseraj, en av de platser där karavaner stannade för att vila och fylla på förråden inför sin fortsatta färd. Efter lunch på en känd kebabrestaurang anländer vi till Samarkand och checkar in på vårt hotell. 

Ledig tid för egna strövtåg. 

Dag 7: Samarkand
Denna dag ägnar vi åt en heldagsrundtur i det fantastiska Samarkand, som är en av de äldsta städerna i världen. Vi besöker det kolossala torget Registan, varifrån Timur Lenk styrde sitt imperium. Timur Lenk härskade under 1300-talet över 27 länder och Registan byggdes för att utgöra imperiets nav. Vid torget finns storslagna koranskolor vars arkitektur och utsmyckning är enastående. Vi besöker även Gur Emir, det mausoleum som utgör gravplats åt Timur Lenk samt hans två söner och två sonsöner, däribland Ulug Bek. Byggnaden, upprättad 1404, är ett fantastiskt exempel på påkostad arkitektur från sin tid.  

Turen fortsätter med ett besök till den fantastiskt vackra moskén Bibi Khanum som uppfördes av Timur Lenks hustru som en gratulationsgåva till hans erövring av Kina. Timur Lenk lyckades dock inte erövra Kina utan dog innan han fick se moskén. 

Vi tar oss sedan vidare till Samarkands kanske mest kända sevärdhet, Shakhi-Zinda. Detta komplex består av över 20 byggnader från olika epoker, vars gemensamma nämnare är deras storslagna arkitektur. 

Guiden leder oss till Ulug Beks observatorium. Timur Lenks efterträdare och sonson Ulug Bek blev känd som vetenskapsman och det var här han bedrev sina astronomiska studier. 

Efter lunch flanerar vi runt på den lokala marknaden och observerar, samt eventuellt deltar i, den livliga handeln.

Dag 8: Samarkand – Tashkent 
Ledig förmiddag för egna strövtåg. Sent på eftermiddagen inleder vi resan tillbaka till Tashkent med snabbtåget som tar cirka 3 timmar. Incheckning på hotell.

Dag 9: Hemresa
Transfer till flygplatsen för avresa med flyg till Skandinavien.