Skip to main content

Vandring i Tusheti och Khevsureti

Skicka bokningsförfrågan

Vänligen skicka en bokningsförfrågan genom vårt formulär.

Formulär
Vandring i Tusheti och Khevsureti med Tbilisi, bergsprovinser Tusheti och Khevsureti, Signagi, Telavi,  Mtskheta.

Att vandra i Georgien är ett perfekt sätt att uppleva den hänförande natur som detta land har att bjuda på. Georgiens bergiga landskap är dramatiskt och vackert. De kaukasiska bergen sträcker sig över stora delar av landet och vi når de mest avlägsna och svårtillgängliga bergsområdena. Vi vandrar igenom den vackra och fascinerande bergsprovinsen Tusheti, som ligger på de norra sluttningarna av det Stora Kaukasus. I denna region, som få turister besökt på grund av dess avlägsna läge, är naturen lika storslagen som den är mäktig. Till följd av de svåra väderförhållandena under vintern lämnar majoriteten av lokalbefolkningen de högst belägna byarna och flyttar ner till de närliggande dalarna. Under våren återvänder de till sina hem där de huvudsakligen lever av boskapsskötsel och osttillverkning. Tusheti fängslar sina besökare med sitt spektakulära landskap, där täta skogar, alpina ängar och snötäckta berg ligger harmoniskt intill varandra.

Under vår vandring passerar vi djupa dalgångar med skogsbeklädda sluttningar och tar oss upp till högt belägna punkter varifrån vi beundrar den spektakulära utsikten. Vår vandringsled tar oss även förbi medeltida byar, vars livsrytm och pittoreska stenarkitektur är som hämtad från en svunnen tid.

Vi övernattar i byar som vi passerar eller i tält ute i det fria. Det mesta av vår utrustning bärs av hästar och vi vandrar med lätt packning.

Resplanen innebär vanligen mellan 4 till 8 timmars vandring per dag. Vandringen sker på leder, stigar och ibland tar vi oss över bergspass och sluttande terräng. Även om vi generellt inte vandrar i svår terräng är det viktigt att vara i god fysisk form och ha vana av att promenera/vandra längre sträckor.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 – Ankomst till Tbilisi på kvällen eller tidigt på morgonen (dag 2)

Dag 2 – Tbilisi
Georgiens huvudstad Tbilisi har en lång och rik historia. Staden grundades på 400-talet och växte snabbt fram som en av de viktigaste städerna i Kaukasus området. Tbilisis betydelse ökade än mer med tiden tack vare dess läge längs sidenvägen. Detta bidrog också till den blandning av kulturer som fortfarande är tydlig i stadens äldre stadsdelar där kyrkor, moskéer och synagogor ligger tätt inpå varandra i en fascinerande blandning. I gamla stan längs Mtkvari floden kan man även se de för Georgien typiska gamla små trähusen med vackra ornament och snickerier.


Vi börjar denna heldagsutflykt med en rundtur i de gamla stadsdelarna, där vi besöker Metekhi kyrkan som härstammar från 1100-talet och som ligger vackert på en klippa med utsikt över floden Mtkvari. Vi fortsätter till Narikala-fortet som byggdes av perserna under 300-talet. Vår vandring tar oss genom smala gator, längs vilka souvenirbutiker ligger vägg i vägg med butiker som säljer traditionella georgiska mattor och hantverk. Vi tar oss vidare förbi den vackra katedralen Sioni från 1000-talet till det historiska museet och stadens konstmuseum där man kan se många av Georgiens mest kända konstföremål. Utflykten avslutar vi med en promenad längs Rustaveli avenyn, Tbilisis mest fashionabla gata. Längs denna aveny kan man se eleganta byggnader som härstammar från skiftet mellan 1800- och 1900-talet då Tbilisi växte fram som ett regionalt kulturellt centrum. Frukost.

Dag 3 – Tbilisi – David Gareji klostret – Tsinandali – Telavi 
Efter frukost reser vi mot Kakheti. På vägen utforskar vi David Gareji klostret, som är vackert beläget i Gareji halvöknen. Vi fortsätter till Udabno klostret och beundrar dess unika fresker som härstammar från tiden mellan 700- och 1200-talen, varifrån vi tar oss vidare till Telavi där vi övernattar på ett hemtrevligt hotell som drivs i privat regi. Frukost, lunch, middag.

Dag 4 – Telavi – Tusheti provinsen
Efter frukost beger vi oss med bil mot provinsen Tusheti. Under den fem timmar långa bilfärden åker vi igenom natursköna omgivningar med täta tallskogar. Vi passerar bergspasset Abano (2930m) och tar oss ner till vårt mål Tusheti där vi övernattar i byn Shenako (2000m). Frukost, lunch, middag.

Dag 5 – Shenako – Dartlo (6-7 timmar)
Vi börjar vår vandring tidigt på morgonen och tar oss längs den vackra dalgången Pirikita Alazani. Dalgången omges av gräs- och blombevuxna ängar på den ena sidan och täta tallskogar på den andra. Senare på eftermiddagen anländer i till byn Dartlo (1850m), där vi slår läger för natten. Dartlo karakteriseras av sina gamla försvarstorn som skapar en underbart vacker inramning. För dem som vill finns möjlighet att fortsätta upp till den närliggande byn Kvavlo (2100m). Frukost, lunch, middag.

Dag 6 – Dartlo – Parsma (4 timmar)
Vår vandringsled tar oss vidare genom det bergiga landskapet till den byn Parsma (1960m), vars hus och torn byggda av sten för tankarna tillbaka i tiden. Frukost, lunch, middag.

Dag 7 – Parsma – Camping vid foten av Atsunda bergspass (6-7 timmar)
Vi fortsätter längs dalgången och passerar genom några övergivna byar, varpå vi korsar en flod för att nå vår lägerplats. Vi slår läger på ca 2500 meters höjd och övernattar på denna fantastiskt vackra plats. Frukost, lunch, middag.

Dag 8 – Atsunda bergspass – Khevsureti provinsen (7-8 timmar)
Dagens vandring tar oss förbi vackra bergsängar och längs en flod upp till bergspasset Atsunda som ligger på en höjd av 3430m. Väl framme uppenbarar sig en spektakulär vy över kringliggande bergstoppar och dalgångar av Khevsureti provinsen. Efter att ha njutit av utsikten tar vi oss ned till vår lägerplats där vi övernattar i tält (2800m). Frukost, lunch, middag.

Dag 9 – Ardoti (4 timmar)
Vi vandrar mot den forntida byn Ardoti, som har anor från 900-1000-talet. Blickar vi norrut har vi en fantastisk utsikt över berget Tebulo som med sina 4500 meter utgör det högsta berget i Östra Kaukasus. Vi når Andaki River Gorge och övernattar nära byn Ardoti (1800m). Frukost, lunch, middag.

Dag 10 – Ardoti – Shatili (5-6 timmar)
Under denna dag tillryggalägger vi ca 20km vandring på vår väg till byn Shatili. På vägen passerar vi några byar och arkitektoniska monument, varav den mest kända är kvarlämningarna efter den medeltida fästningen Mutso, dramatiskt belägen på en brant sluttning. Genom den smala ravinen Andaki når vi byn Shatili (1400m) i älvdalen Arguni. Byn med dess mäktiga torn som härstammar från 800-talet är den sista destinationen på vår vandring. Vi besöker fästningen och därefter bor på ett pensionat. Frukost, lunch, middag.

Dag 11 – Shatili – Mtskheta – Tbilisi
I denna fantastiska miljö har byns invånare länge levt avskiljda från omvärlden och bevarat sin unika kultur och traditioner. Här har vi möjlighet att bevittna deras sätt att leva. Vi lämnar Shatili och åker mot Tbilisi. På vägen korsar vi Datvis Jvari bergspass (2676m), fortsätter förbi floden Aragvis djupa ravin och färdas sedan på den historiska vägen Georgian Military Highway som leder oss söderut mot Mtskheta, som en gång i tiden utgjorde Georgiens huvudstad. Det var här som kristendomen utropades som statsreligion under 300-talet och stadens klosterkomplex är fortfarande huvudsäte för den georgiska ortodoxa kyrkan. Idag är Mtskheta en pittoresk småstad som ligger vid sammanflödet av floderna Kura och Aragvi. Vi tar oss vidare till Dzjvarikyrkan som ligger i de omgivande bergen strax utanför Mtskheta. Kyrkan uppfördes år 586 och är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Från denna vackert utsmyckade och bevarade kyrka har man en strålande utsikt över den gamla huvudstaden. Närmare kvällen checkar vi in på vårt hotell i Tbilisi. Frukost, lunch.

Dag 12 – Tbilisi
Dagen fri för egna strövtåg. Frukost. 

Dag 13 – Hemfärd

Utcheckning. Transfer till flygplatsen. 

 

 

 

Visum

Visum till Georgien

EU medborgare behöver ej visum för resa till Georgien.


Pass:
Pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum och ska innehålla minst 2 tomma sidor. Kontrollera att passet är helt. Pass som börjat gå sönder godkänns inte av gränsmyndigheter och anses vara ogiltiga.
Andra föreskrifter kan förekomma för medborgare från andra länder. Vänligen kontakta oss för ytterligare information

Resa till Georgien

Vi hjälper gärna till med flygresan till Georgien. Vänligen kontakta oss för att få förslag.