Weekend i Vilnius

Weekend resa till Vilnius

Upptäck Litauen - Ett vackert land med intressant historia

Under medeltiden kämpade litauerna mot tyska korsriddare. I slutet av 1300-talet antog landet kristendomen genom en union med Polen. Under 1400-talet bredde ett litauiskt storfurstendöme ut sig från Östersjön till Svarta havet, vilket under 1700-talet införlivades i det ryska imperiet. 1918 blev landet självständigt men ockuperades av Sovjetunionen 1940, av Tyskland 1941 och åter av Sovjet 1944. Litauen var först att lämna Sovjetunionen år 1990.

Huvudstaden Vilnius är en perfekt destination för en härlig weekend som ligger bara 1,5 timmes flygresa från såväl Stockholm som Köpenhamn. Den lilla storstaden, med omkring en halv miljon invånare sjuder av liv både dag och natt.

Gamla staden, som är upptagen på Unescos världsarvslista, är en av Norra Europas största bevarade medeltida stadskärnor. Här blandas många olika arkitekturstilar från områdets långa historia. Sida vid sida står byggnader i gotisk arkitektur, barock, renässans och nyklassicism.

Bland stadens sevärdheter finns stadens hjärta Katedraltorget; det gotiska mästerverket St Annas kyrka; Gediminastornet; Rådhustorget; samt Vilnius äldsta gata Pilies gatvė, med dess talrika caféer och gatumarknader. Ta en promenad genom den konstnärliga stadsdelen Uzupis, ett land i landet med egen konstitution, nationalsång och president.

Vilnius karaktär och medeltida charm gör att den av många upplevs som den mest genuina av de tre baltiska huvudstäderna.

Ett utmärkt utflyktsmål för en halvdag är slottet i Trakai, som ligger i sjön Galvė, 31 kilometer väster om Vilnius. Detta pittoreska stenslott har sedan 1300-talet byggts och utvecklats i flera etapper. Slottet har genom åren använts som försvarsborg, kungligt palats och fängelse.

Trakai befolkas sedan medeltiden av minoritetsfolket karaimerna. Mot höga odds har karaimerna lyckats bevara sitt språk, sin religion och sina traditioner sedan de utvandrade från Krim vid Svarta havet för 600 år sedan.

Prova gärna karaimernas traditionella maträtter, som minner om ursprunget vid Svarta havet, exempelvis kibin, en halvmånformad pirog med vackert brungräddat bröd som innehåller lamm och kål. Till det passar Krupnik, karaimernas särskilda gyllenbruna snaps som innehåller tolv olika örter i en hemlig blandning.

Önskar du dig en skön avslappning? Drygt 1,5-timmers resa från Vilnius ligger kurorten Druskininkai. Här kan du, till ett mycket rimligt pris, slappna av i ett lyxigt spa och avnjuta goda måltider. Förutom spa-hotell finns det även möjlighet att bo på sanatorium med brett utbud av terapeutiska behandlingar. Druskininkai är känt i Litauen även för dess stora och moderna vattenpark med pooler, konstgjorda öar, vattenrutschkanor mm. På orten finns också The Snow Arena - ett unikt vinterunderhållningscenter där man kan åka skidor inomhus året runt.

Även i Vilnius finns flera fina spanläggningar för dig som uppskattar spabesök men föredrar att spendera hela vistelsen i staden.

Kontakta oss

Adress:
Östresor
Kungsholmsgatan 14

112 27 Stockholm